AcasăȘTIRI EXTERNEBanii nu au miros. Afacere de zeci de milioane de euro pusă...

Banii nu au miros. Afacere de zeci de milioane de euro pusă la cale de Rusia și Israel

Banii nu au miros. Afacere de zeci de milioane de euro pusă la cale de Rusia și Israel / Foto: printscreen

Gigantul tehnologic din Rusia, Yandex, își extinde prezența în domeniul mobilității în Israel prin achiziționarea operațiunilor israeliene ale companiei de e-scooter sharing, Wind. Cele două companii nu au dat detalii privind termenii tranzacției, dar ziarul financiar israelian Globes a raportat că aceasta este estimată la 40-50 de milioane de dolari.

Wind este unul dintre cei mai importanți operatori de e-scooter sharing din Israel, alături de concurenți precum Lime, Leo și Bird. Yandex operează deja platforma sa de mobilitate Yango în această țară din 2018, începând servicii de partajare de mașini, livrări și tehnologie alimentară. Achiziționarea Wind va extinde acest sistem prin furnizarea unei varietăți largi de soluții și de transport, potrivit Yandex.

O piață în plină expansiune

Este de așteptat ca Yango se va folosi de vehiculele suplimentare de pe teren pentru a-și extinde serviciile de livrare. De exemplu, Yandex a lansat recent Yango Deli, un serviciu de livrare expres de produse alimentare în Tel Aviv, care se bazează pe o rețea de magazine din oraș. Compania a început cu 14 magazine și se așteaptă ca acest număr să se dubleze până la sfârșitul lunii noiembrie.

Achiziția include flota Wind de peste 10.000 de scutere fabricate pentru ride sharing, infrastructura și sistemul de operare a scuterelor din Israel, precum și cercetarea și dezvoltarea în domeniul optimizării rutelor de călătorie. Wind, care are sediul în Berlin și Barcelona, va păstra în continuare controlul asupra operațiunilor sale din Europa.

În total, compania a strâns fonduri în valoare de 72 de milioane de dolari. Aceasta deservește zeci de mii de clienți în 13 orașe din zona metropolitană Tel Aviv și a realizat aproximativ 4 milioane de călătorii în total, potrivit companiei.

Achiziția Wind vine, de asemenea, la doar câteva luni după ce Yandex a lansat în Rusia platforma sa de partajare a scuterelor, denumită Yandex Go. Flota de pe piața internă este estimată la doar aproximativ 5.000 de scutere, astfel că această fuziune va mai mult decât dubla marca Yandex. Clienții din Rusia vor putea acum să rezerve trotinete din aplicația Wind, precum și să comande trotinete în Israel din aplicația Yango.

Yandex testează, de asemenea, roboții săi autonomi de livrare în Israel, în Ann Arbor (SUA)  și în Coreea de Sud și spune că este gata să înceapă livrările robotizate odată ce primește autorizația relevantă de la autoritățile locale.

Taxiuri-robot în viitorul apropiat

De asemenea, compania spune că dorește să aducă taxiuri-robot pe platforma Yango în viitorul apropiat. „Am testat mașinile noastre autonome în Tel Aviv și în jurul acestuia de la începutul anului 2019”, a declarat un purtător de cuvânt al Yandex pentru TechCrunch. „Israelul ne oferă condiții și provocări pentru a ne testa tehnologia, ceea ce ne lipsește în alte locații de testare. Acestea sunt, de exemplu, tot felul de sensuri giratorii, multe vehicule cu două roți și micromobilitate și, bineînțeles, căldura mediteraneană și umiditatea ridicată”.

Moscova nu este în mod tradițional un oraș favorabil bicicletelor și scuterelor din cauza vremii reci, dar în timpul și după Covid-19, livrările intracomunitare au crescut vertiginos, iar străzile Moscovei au fost inundate de curieri pe biciclete, potrivit Yandex.

author avatar
Tudor Borcea