AcasăȘTIRI EXTERNEBanii n-au miros: UE pupă poala Rusiei

Banii n-au miros: UE pupă poala Rusiei

Păi nu era vorba ca vitejii de la Bruxelles să impună sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina? Era, dar Rusia rămâne a cincea piaţă de exporturi pentru Uniunea Europeană, cu 81,5 miliarde de euro în primele 11 luni din 2021.

La rândul său, Rusia este al treilea mare exportator în UE, după China şi SUA, potrivit Eurostat, cu mărfuri în valoare de 142 miliarde de euro în acelaşi interval.

Să vezi potriveală, “această relaţie comercială contează pentru noi”, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Contează și pentru conglomeratul auto Stellantis, înfiinţat anul trecut în urma unei fuziuni de 52 miliarde de dolari între compania italo-americană Fiat Chrysler şi grupul francez PSA.

Prin urmare, Stellantis a anunțat că va exporta în Europa Occidentală mașinile produse în Rusia: Peugeot Expert, Opel Vivaro, Citroen Jumpy, Fiat Scudo.

Compania deţine o participaţie de 70% într-o fabrică auto din oraşul rusesc Kaluga, restul de 30% fiind acoperit de grupul nipon Mitsubishi.

Realitatea este că sancțiunile împotriva Rusiei sunt o sabie cu tăișul îndreptat spre o Europă care are mai mult de pierdut decât Statele Unite, un aliat situat confortabil la celălalt capăt al lumii.

“Este evident că Europa se expune mult mai mult decât SUA, pentru că apropierea geografică vine la pachet cu legături economice şi de securitate strânse”,  a subliniat Guntram Wolff, directorul institutului Bruegel de la Bruxelles, pentru France Presse.

Cu toate acestea, Putin trebuia lovit acolo unde-l doare mai rău: la portofel.

Dacă se retrăgeau din Rusia giganții auto germani, de exemplu, ce mai făcea Vladimir Vladimirovici? Dădea cu căciula de pământ.

Dacă onorabilele bănci occidentale ar fi luat la puricat miliardele dosite acolo de oligarhii camarilei Kremlinului?

Dacă onorabila Angela Merkel îi trântea lui Putin un „nicht” pentru gazoductul Nord Stream 2?

Aceste veritabile sancțiuni – nu vorbăria de la Bruxelles – sunt  de fapt subiecte tabu pentru UE. Poziția ghiocelului – ghidată de marile corporații, peste capetele goale ale politicienilor – este încă o dovadă a neputiinței și slugărniciei europene față de Rusia lui Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
664 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nici gazele naturale nu au miros, decat daca pui mercaptan in ele. Revenind, Europa are nevoie de gazele rusesti, fara ele intra in colaps, momentan neexistand alternativa viabila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger