Numărul bancnotelor euro false confiscate anul trecut, în special cele de 20 și 50 de euro, a crescut din nou de la un minim înregistrat în 2021, potrivit cifrelor publicate luni de Banca Centrală Europeană (BCE).
În total, anul trecut au fost retrase din circulație aproximativ 376.000 de bancnote false, ceea ce reprezintă o creștere de 8,4% față de anul precedent. Aceasta reprezintă o inversare a tendinței de scădere de mai mulți ani, până la 347.000 de bancnote confiscate în 2021, care a fost cel mai mic nivel din toate timpurile.
13 falsuri la 1 milion
Această creștere „reflectă redresarea activității economice în 2022, după ridicarea majorității restricțiilor legate de pandemia Covid-19”, explică institutul monetar.
În comparație, la sfârșitul lunii decembrie erau în circulație 29,5 miliarde de bancnote autentice, ceea ce reprezintă o creștere de 4,4% în decurs de un an și de aproape patru ori mai multe de la introducerea lor în 2002, informează France 24.
Cu alte cuvinte, „probabilitatea de a primi o bancnotă falsă este foarte scăzută”, în timp ce „la fiecare 1 milion de bancnote autentice aflate în circulație au fost detectate 13 bancnote false”, pe care figurau poduri, ferestre și alte monumente imaginare inventate pentru a întruchipa uniunea monetară în momentul creării monedei euro.
Bancnotele de 50 de euro rămân cele mai falsificate, reprezentând aproape două treimi din confiscări (63,6%).
În ultimii ani, BCE a emis progresiv în zona euro noi bancnote cu elemente de siguranță îmbunătățite, ceea ce a făcut mai dificilă munca falsificatorilor.
Doar emisiunea de bancnote noi de 500 de euro a fost oprită de la sfârșitul anului 2018, deoarece această bancnotă este acuzată că facilitează traficul infracțional. În 2022, a reprezentat aproape 2% din totalul contrafacerilor.
Falsificările sunt cel mai adesea „imitații foarte proaste”, subliniază BCE, care de ani de zile sensibilizează publicul prin metoda „atingeți, priviți și înclinați” bancnota.
Pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a bancnotelor euro la începutul anului 2022, BCE a lansat un proiect pentru noi desene pe bancnotele euro, care prevede includerea pe viitoarele bancnote, începând cu anul 2024, a unor persoane celebre sau a unor monumente care există în realitate.