AcasăȘTIRI EXTERNEBancnote false la sediul FMI din Paris / Scandal în fața instituției

Bancnote false la sediul FMI din Paris / Scandal în fața instituției

Bancnote false la sediul FMI din Paris / Scandal în fața instituției / Foto: printscreen

În timpul summit-ului G7, activiștii s-au mobilizat pentru a denunța consecințele asupra mediului ale deciziilor luate de organismele economice.

Militanți pentru climă, cu mâinile lipite de uși, au blocat luni dimineață intrarea în clădirea Fondului Monetar Internațional (FMI) din Paris pentru a „cere anularea datoriei țărilor din Sud”.

„G7 responsabil, FMI vinovat”

Pe un banner din fața clădirii se putea citi: „G7 responsabil, FMI vinovat, să anulăm datoria pentru o planetă locuibilă”.

Câteva zeci de activiști de la Extinction Rebellion, Youth for Climate și 350.org au luat ca țintă clădirea FMI în cadrul unei campanii globale intitulate „Debt for Climate”, organizată cu ocazia summitului G7 din Germania pentru a cere anularea datoriilor pentru țările cele mai sărace, astfel încât acestea să poată face față crizei climatice.

Unii activiști și-au lipit mâinile de ușile de sticlă de la intrarea în clădire, în timp ce alții s-au așezat pe trotuar în fața acesteia, înlănțuindu-se cu brațele în interiorul unor țevi lungi pentru a fi mai greu de desprins, scrie Le Figaro.

„Trebuie să le dăm acestor țări mijloacele de a lupta împotriva crizei climatice, ele sunt primele victime și ultimele responsabile”, a declarat o activistă a Extinction Rebellion, în timp ce camarazii ei aruncau bancnote false pe care scria „Stop combustibililor fosili”.

„Responsabilitatea țărilor bogate”

„Criza datoriilor este în primul rând rezultatul unui sistem financiar incorect, dominat de cele mai bogate țări. G7, FMI și Banca Mondială au responsabilități istorice în dezvoltarea acestui cerc vicios al datoriei/exploatării resurselor”, au denunțat într-un comunicat de presă Extinction Rebellion, Attac-France și Youth for Climate France, care au organizat acțiunea de la Paris.

„Recunoașterea unei datorii ecologice de către cele mai bogate țări este o cerință fundamentală. Această datorie ecologică provine din responsabilitatea țărilor cele mai bogate pentru schimbările climatice: ele sunt principalele responsabile de distrugerea biodiversității și de jefuirea resurselor din țările care sunt cele mai puțin responsabile și cele mai afectate de crizele ecologice actuale și viitoare”, au adăugat ei.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger