AcasăȘTIRI EXTERNEBanca Mondială, previziuni „catastrofale” pentru Ucraina / Republica Moldova, victimă colaterală

Banca Mondială, previziuni „catastrofale” pentru Ucraina / Republica Moldova, victimă colaterală

Banca Mondială, previziuni „catastrofale” pentru Ucraina / Republica Moldova, victimă colaterală

Banca Mondială a publicat duminică previziuni economice catastrofale pentru Ucraina, din cauza invaziei rusești care afectează întreaga regiune. 

Experții băncii au avertizat despre un scenariu și mai sumbru dacă conflictul se prelungește. În întocmirea tuturor previziunilor, Banca a presupus că războiul va continua „încă câteva luni”.

PIB-ul Ucrainei va scădea cu 45%, cel al Rusiei cu 11,2%

Produsul Intern Brut al Ucrainei va scădea anul acesta cu 45,1%, cel al Rusiei cu 11,2%, potrivit ultimelor proiecții ale instituției de la Washington. Pentru Ucraina, acest lucru este mult mai rău decât pricecntele de 10% până la 35% proiectate în urmă cu o lună de Fondul Monetar Internațional (FMI), sau de 20% anunțat la 31 martie de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Berd).

Întreaga regiune suferă consecințele economice ale acestui război, care a început pe 24 februarie, a provocat exodul a peste patru milioane de ucraineni în Polonia, România și Republica Moldova și a dus la creșterea prețurilor la cereale și la energie.

Banca se așteaptă la o contracție de 4,1% a PIB în acest an pentru toate țările emergente și în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, în timp ce înainte de război se aștepta la o creștere de 3%. Acest lucru este, de asemenea, mult mai rău decât recesiunea indusă de pandemia Covid-19 din 2020 (-1,9%).

Numai Europa de Est este de așteptat să-și vadă PIB-ul să scadă cu 30,7% față de creșterea de 1,4% așteptată înainte de invazie. „Rezultatele analizei noastre sunt foarte sumbre”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale responsabil pentru această regiune.

Republica Moldova, victimă colaterală

În Ucraina, veniturile fiscale guvernamentale s-au redus, afacerile s-au închis sau sunt doar parțial operaționale și comerțul cu mărfuri este grav perturbat. Exporturile de cereale au devenit imposibile „în zone mari ale țării din cauza avariilor grave aduse infrastructurii”, a remarcat, de exemplu, Anna Bjerde. Blocarea exporturilor prin Marea Neagră a redus la jumătate volumul total al exporturilor ucrainene

Autorii raportului notează că Republica Moldova este astfel probabil să fie una dintre țările cel mai greu afectate de conflict, nu numai datorită apropierii geografice de război, ci și a vulnerabilităților sale inerente ca economie mică, strâns legată de cele două țări, Ucraina si Rusia, scrie Boursorama. În plus, depinde de gazul rusesc pentru a-și satisface nevoile energetice.

author avatar
Tudor Borcea
330 afisari

2 COMENTARII

  1. Normal că acum liderii de la București ar trebui să solicite unirea Republicii Moldova cu România dar cum suntem conduși doar de trădători imputiti de unde așa demnitate pe noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger