AcasăȘTIRI EXTERNEBanca Angliei, în alertă. Cea mai mare inflație din ultimii 40 de...

Banca Angliei, în alertă. Cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani / Marea Britanie, lovită de facturile la energie

Banca Angliei, în alertă. Cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani / Marea Britanie, lovită de facturile la energie / Foto: printscreen

Inflația a accelerat la 10,1% în Marea Britanie, pe parcursul a 12 luni, cea mai mare din ultimii 40 de ani și cea mai mare din țările G7. O problemă majoră pentru Banca Angliei și pentru guvernul lui Liz Truss.

„După mica scădere de luna trecută” la 9,9%, inflația a revenit la maximele de la începutul verii””, notează Darren Morgan, director de statistici economice la Oficiul Național de Statistică (ONS).

Cereșterea prețurilor și facturile la energie

Cu toate acestea, el notează că, deși inflația rămâne „la un nivel istoric ridicat, costurile cu care se confruntă întreprinderile încep să încetinească”, datorită, în parte, unei scăderi puternice a prețurilor la țiței.

Prețurile la alimente și la hoteluri au fost printre principalele cauze ale creșterii prețurilor în septembrie, atenuate de o scădere a costului benzinei, a tarifelor aeriene, în timp ce mașinile second-hand au înregistrat vânzări mai puține decât în anii precedenți.

„Inflația rămâne principala problemă economică pentru Banca Angliei și pentru guvern”, a declarat Victoria Scholar, analist la Interactive Investor. „Fără stabilitatea prețurilor, criza costului vieții va continua să afecteze economia, cântărind atât asupra bugetelor gospodăriilor, cât și asupra marjelor de profit ale întreprinderilor”, a adăugat ea.

Nivelul de creștere a prețurilor în Marea Britanie, care forțează alegeri dificile în ceea ce privește indexarea prestațiilor sociale, a salariilor funcționarilor publici și a pensiilor, complică și mai mult sarcina premierului Liz Truss, care este acum obligată să strângă cureaua, scrie Boursorama. Aceasta din urmă se luptă pentru supraviețuirea sa politică după ce planul bugetar prezentat pe 23 septembrie a incendiat piețele financiare și a forțat-o să facă o umilitoare și drastică întoarcere de situație.

„Înțeleg că familiile din întreaga țară se luptă pentru a face față creșterii prețurilor și a facturilor la energie”, a declarat miercuri noul ministru de Finanțe, Jeremy Hunt.

author avatar
Tudor Borcea