AcasăȘTIRI EXTERNEBaltica nucleară! Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO dinamitează pacea în...

Baltica nucleară! Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO dinamitează pacea în Europa! / Reacție categorică a Rusiei

Baltica nucleară! Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO dinamitează pacea în Europa! / Reacție categorică a Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a avertizat, joi, NATO că, dacă Suedia și Finlanda se alătură Alianței conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să-și întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km (810 mile) cu Rusia, și Suedia, iau în considerare o aderare la NATO. Finlanda va lua o decizie în acest sens în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri premierul Sanna Marin.

„Echilibrul militar trebuie restabilit”

Medvedev a declarat că dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să-și consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

Medvedev a ridicat, de asemenea, în mod explicit amenințarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre o Baltică „liberă de arme nucleare” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, între Polonia și Lituania. „Nu se mai poate vorbi despre un statut denuclearizat pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost președinte în perioada 2008-2012.

„Dacă mâna noastră este forțată bine…”

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nu avea de gând să o facă”, a spus Medvedev. „Dacă mâna noastră este forțată bine… rețineți că nu noi am propus acest lucru”, a adăugat el, scrie Alarabiya News.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuției persoanelor vorbitoare de rusă din partea Ucrainei. Ucraina spune că luptă împotriva acapararii propriului pământ în stil imperialist și că declarațiile lui Putin sunt absurde.

author avatar
Tudor Borcea