AcasăȘTIRI EXTERNEBalonul Chinei, care a survolat SUA, doborât de armata americană cu o...

Balonul Chinei, care a survolat SUA, doborât de armata americană cu o rachetă! / Beijingul își revendică „dreptul de a răspunde” – VIDEO

balonBalonul de spionaj chinezesc, doborât de armata americană cu o rachetă. Biden a dat ordinul / Beijing: „Washingtonul a încălcat grav practica internațională” - VIDEO

China condamnă puternic acțiunea SUA de a doborî balonul meteorologic care a survolat spațiul aerian american și revendică dreptul de a răspunde.

Balonul Chinei a fost doborât cu o rachetă lansată de un avion F-22, a anunţat Pentagonul. Acţiunea, comandată de către preşedintele Joe Biden!

Balonul, doborât deasupra Oceanului Atlantic

Un înalt oficial militar a precizat că balonul a fost doborât la ora locală 14:39 de o rachetă aer-aer trasă lansată de un avion F-22 Raptor.

Balonul a căzut la șase mile nautice (11,1 kilometri) de coasta statului Carolina de Sud, iar rămășițele acestuia s-au dispersat pe o suprafață de 12 kilometri pătrați.

Acţiunea a fost filmată de un amator, care a postat imaginile pe reţelele de socializare.

La scurt timp după doborârea balonului, preşedintele le-a spus reporterilor că dăduse ordinul încă de miercuri, însă decizia a fost amânată pentru a se alege un moment cât mai sigur.

La rândul său, Administrația Federală a Aviației din SUA a ridicat interdicția zborurilor în zona în care balonul a fost doborât.

Balonul a fost văzut pe cer pentru prima dată din statul Montana, la începutul săpămânii.

China se declară victimă

China şi-a exprimat „puternic nemulţumirea şi protestul” faţă de doborârea balonului „spion” de către SUA, spunând că Washingtonul „a reacţionat excesiv” şi a „încălcat grav practica internaţională”, într-o declaraţie a ministerului său de Externe.

„China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi protestul faţă de utilizarea forţei de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea SUA după verificarea faptului că dirijabilul este pentru uz civil şi a intrat în SUA din cauza forţei majore – a fost complet un accident”, se arată în comunicatul, care a fost publicat duminică dimineaţa, conform News.ro.

„China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă şi reţinută. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o ameninţare militară sau personală pentru personalul de la sol. China va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-şi în acelaşi timp dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”, a spus ministerul.

author avatar
Andreea Vlad