AcasăȘTIRI EXTERNEBalon de spionaj chinezesc, deasupra silozurilor nucleare ale SUA, Biden nu acționează...

Balon de spionaj chinezesc, deasupra silozurilor nucleare ale SUA, Biden nu acționează / Republicanii: Trump l-ar fi doborât – VIDEO

Balon de spionaj chinezesc, deasupra silozurilor nucleare ale SUA, Biden nu acționează / Republicanii: Trump l-ar fi doborât - VIDEO / Foto: printscreen

Pentagonul a declarat joi că urmărește mișcările unui balon chinezesc de spionaj care zboară la mare înălțime deasupra teritoriului american și a unor situri militare sensibile, afirmând că acesta nu reprezintă o amenințare directă.

 

Incidentul are loc cu câteva zile înainte de o vizită planificată a șefului diplomației americane, Antony Blinken, în China, marea rivală a Washingtonului.

„Nu avem nici o îndoială, a venit din China”

La cererea președintelui Joe Biden, Pentagonul a analizat posibilitatea de a-l doborî, dar s-a luat decizia de a nu face acest lucru din cauza riscului pe care îl reprezintă resturile pentru cei de la sol, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului.

„Nu avem nicio îndoială că balonul a venit din China”, a spus el. „Luăm măsuri pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile”, a spus el, subliniind totodată „valoarea adăugată limitată în ceea ce privește colectarea de informații” a dispozitivului descris ca fiind un balon cu dimensiuni  mari.

„Am considerat că este suficient de mare pentru ca resturile să provoace pagube” dacă ar fi fost doborât într-o zonă populată, a precizat aceeași sursă. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că Comandamentul de Apărare Aerospațială al SUA și al Canadei (Norad) a monitorizat traseul balonului.

„Balonul zboară în prezent la o altitudine mult peste cea a traficului aerian comercial. Nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru cei de la sol”, a spus el într-un comunicat.

Norad continuă să monitorizeze îndeaproape traiectoria obiectului. Pe Twitter, Dan Satterfield, un meteorolog, a estimat traiectoria obiectului, care ar fi trecut prin Alaska și Canada.

Deasupra silozurilor cu rachete balistice

„În mod clar, acest balon este destinat supravegherii, iar traiectoria sa actuală îl duce deasupra unor situri sensibile”, inclusiv baze aeriene și silozuri de rachete strategice, a declarat oficialul american, referindu-se la statul Montana din nord-vestul SUA. Montana găzduiește câmpuri de silozuri subterane de rachete balistice intercontinentale Minuteman III.

Balonul, „de mărimea a trei autobuze”, potrivit CNN, a intrat în spațiul aerian al SUA „cu câteva zile în urmă”, dar serviciile secrete americane îl monitorizau deja înainte ca descoperirea să fie anunțată joi, informează Le Point.Nu este prima dată când armata americană a constatat o astfel de intruziune dar de data aceasta este vorba de un balon care a rămas mult mai mult timp în spațiul aerian al SUA.

Când Joe Biden a fost informat despre acest lucru, i-a cerut imediat secretarului său pentru apărare, Lloyd Austin, care se afla miercuri în Filipine, să îi ofere opțiuni. Austin a purtat apoi discuții cu șefii de stat major de la Pentagon.

Avioane de vânătoare s-au apropiat de balon deasupra statului Montana, potrivit aceleiași surse. Washingtonul a ridicat problema în fața autorităților chineze.„Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a declarat oficialul american. „Le-am spus clar că vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja populația și teritoriul”.

Republicanii: Trump l-ar fi doborît

Decizia lui Biden a a nu doborî balonul a provocat furia unor republicani, cum ar fi Marjorie Taylor Greene, care consideră că „Biden ar trebui să doboare imediat obiectul”. Reprezentanta a spus că Donald Trump „nu ar fi tolerat niciodată acest lucru”.

La rândul său, șeful republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a denunțat joi seară o „acțiune destabilizatoare” din partea unei Chine care „ignoră cu nerușinare suveranitatea Statelor Unite”. El i-a cerut lui Joe Biden „să nu rămână tăcut” și a cerut ca membrii Congresului să fie informați.

Călătoria lui Antony Blinken în China, programată pentru duminică și luni, va fi prima vizită în această țară a unui secretar de stat american din octombrie 2018.Aceasta are loc în contextul în care cele două mari puteri încearcă să evite escaladarea tensiunilor într-un conflict deschis.

Printre numeroasele subiecte de dispută se numără Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său, și activitățile Chinei în Asia de Sud-Est. În Filipine, Lloyd Austin a semnat  joi acorduri pentru a consolida prezența militară americană în această țară în fața ascensiunii Chinei.

author avatar
Tudor Borcea