AcasăȘTIRI EXTERNEBalena bănuită în 2019 că ar fi „spion al Rusiei”, văzută în...

Balena bănuită în 2019 că ar fi „spion al Rusiei”, văzută în apele Suediei. Ce echipament avea pe ea

balenaBalena bănuită în 2019 că ar fi „spion al Rusiei”, văzută în apele Suediei. Ce echipament avea pe ea

O presupusă balenă „spion” despre care se crede în general că ar fi provenit de la o unitate militară rusă a fost reperată în largul coastelor Suediei.

Se crede că beluga, numită Hvaldimir de către observatorii de balene, a fost echipată cu un ham de fabricație rusească care include suporturi pentru camere de luat vederi. Harnaşamentul era prevăzut cu un suport pentru o cameră mică și avea textul „Equipment St.Peterburg” imprimat în limba engleză pe curelele de plastic.

Balena avea echipament cu St. Peterburg

Biologii care s-au apropiat de el au reuşit să îi îndepărteze hamul fixat în jurul capului.

Fostul ministru suedez de externe, Carl Bildt, a declarat în glumă la TV4 că Hvaldimir ar trebui să primească azil politic, spunând că „este posibil să fie un refugiat care protestează împotriva războiului lui Putin”.

Hvaldimir ar avea 13-14 ani şi a fost observat în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul extrem al Norvegiei.

Observat pentru prima dată în apele arctice norvegiene în 2019, numele acestui cetaceu alb, lung de câţiva metri, provine dintr-un joc de cuvinte care combină cuvântul „balenă” (hval, în norvegiană) cu emblematicul prenume rusesc „Vladimir”.

Balena a înotat câteva sute de kilometri în ultimele săptămâni din Norvegia, potrivit Direcției norvegiene a pescuitului.

„Este o mică balenă singuratică care speră să găsească alte balene albe cu care să poată sta”, a declarat Sebastian Strand, biolog marin la OneWhale, o organizație non-profit creată exclusiv pentru protejarea lui Hvaldimir.

„Probabil că vrea să aibă o familie, dar a înotat puțin greșit”, a declarat acesta pentru TV4.

author avatar
Andreea Vlad