AcasăȘTIRI EXTERNEAxa petrolieră Arabia Saudită-Rusia nu dă doi bani pe Joe Biden /...

Axa petrolieră Arabia Saudită-Rusia nu dă doi bani pe Joe Biden / Cartelui OPEC+ dă o palmă Occidentului

Axa petrolieră Arabia Saudită-Rusia nu dă doi bani pe Joe Biden / Cartelui OPEC+ dă o palmă Occidentului/ Foto: printscreen

Cartelul OPEC+ tocmai a adus un afront masiv guvernelor occidentale care se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultima jumătate de secol. Cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, în frunte cu Arabia Saudită, și cei zece parteneri ai acestora, în frunte cu Rusia, au convenit asupra unei reduceri de „două milioane” de barili pe zi a producției de pertrol pentru luna noiembrie. Această reducere drastică ar putea duce la creșterea prețurilor la țiței, în beneficiul țărilor producătoare, inclusiv al Rusiei, care are nevoie de vânzările de petrol pentru a-și finanța invazia din Ucraina.

Este dificil de văzut în această mișcare altceva decât un atac la adresa unei economii globale care are nevoie disperată ca prețul țițeiului să rămână scăzut. În toată istoria sa, OPEC – și noua sa întruchipare, alianța OPEC+ – nu a redus niciodată producția atât de mult și atât de rapid, în timp ce țițeiul Brent încă flirta cu 100 de dolari pe baril. Prețurile cu trei cifre obișnuiau să împingă grupul în modul de creștere a producției, nu invers.

Operațiunea „șoc și groază”

Rupând tradiția, OPEC+ a anunțat miercuri că va reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi – pe hârtie – în noiembrie. Deoarece mulți dintre membrii săi nu își îndeplinesc obiectivele de producție, reducerea reală va fi mai mică, de aproximativ 950.000 de barili pe zi, și va fi suportată în principal de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit.

În mare parte din ultimii doi ani, cartelul petrolului a optat pentru o abordare graduală, pe etape, a gestionării ofertei. Miercuri, acesta a optat pentru „șoc și groază” – este dificil să se împace marea reducere cu cuvântul „moderație”, scrie Bloomberg.

Oficialii OPEC+ nu au oferit nicio explicație pentru motivul pentru care cartelul trebuie să reducă producția imediat și cu atât de mult. S-a prăbușit creșterea cererii de petrol? Oferta non-OPEC crește rapid? Sunt în creștere stocurile de petrol? Niciuna dintre acestea nu pare să fie cazul.

OPEC+ se joacă cu economia globală

Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a justificat această mișcare spunând că nu se poate juca cu piața. Reducând atât de devreme și atât de repede, OPEC+ se joacă în schimb cu economia globală.

Riadul și aliații săi și-au prelungit, de asemenea, cu un an, până la sfârșitul anului 2023, alianța cu Rusia, „plusul” din acronimul OPEC+. Alianța Riad-Moscova, care a început în urmă cu șase ani, devine o axă permanentă, redesenând geopolitica energetică.

Într-o lume în care chiar și China are îngrijorări și întrebări cu privire la politica rusă, Arabia Saudită este astăzi unul dintre singurii prieteni siguri pe care îi mai are Vladimir Putin. Poate că este vorba doar de afaceri – un preț al petrolului care este bun pentru Moscova convine, de asemenea, Riadului – dar pare din ce în ce mai mult și politică.

O palmă pentru Biden

Cu patru săptămâni înainte de alegerile de la mijloc de mandat din SUA, mulți la Washington au considerat această reducere neașteptat de mare a producției ca fiind un atac personal la adresa președintelui Joe Biden. Faptul că OPEC+ s-a reunit în grabă în persoană la Viena, și nu prin videoconferință, așa cum era programat, a întărit această percepție. Forma reuniunii a contat la fel de mult ca și fondul. După cum a remarcat Roger Diwan, un observator veteran al OPEC, a fost „straniu” să observăm cum cartelul a sărit lao  acțiune majoră în ziua de Yom Kippur, la aproape 49 de ani de la începutul embargoului petrolier arab din 1973.

Întâlnirea în persoană i-a permis lui Alexandr Novak, vicepremierul rus care face obiectul sancțiunilor americane, să se deplaseze la Viena. Acesta a profitat de ocazie pentru a avertiza că Rusia va înceta să mai aprovizioneze orice țară care acceptă plafonarea prețului petrolului în cadrul G7. Reducerile OPEC+ fac ca amenințarea să fie mai ușor de pus în aplicare și, prin urmare, mai îngrijorătoare.

Reducerea producției de petrol va avea două consecințe majore. Din punct de vedere economic, va menține inflația la un nivel ridicat pentru mai mult timp, forțând Rezerva Federală și toate celelalte bănci centrale importante să adopte politici monetare și mai restrictive, crescând astfel șansele unei recesiuni globale. Din punct de vedere politic, este un impuls pentru președintele rus Vladimir Putin în două moduri. Canalizează mai mulți bani către Kremlin, care are nevoie disperată de venituri pentru a-și menține în viață mașina de război din Ucraina și pentru a cumpăra sprijin local pentru campania militară șubredă.

Saudiții, în tabăra rusă

Și semnalează că Riadul este în tabăra rusă, dispus să disprețuiască public Washingtonul. Alții din Orientul Mijlociu, Africa și Asia se vor simți mai confortabil să se învecineze cu Rusia.

SUA și aliații săi occidentali trebuie să fie atenți. Pentru prima dată în istoria recentă a energiei, Washington, Londra, Paris și Berlin nu au niciun aliat în cadrul grupului OPEC+. În perioada 1973-1974, Casa Albă se putea baza pe Iran, pe atunci încă controlat de șah; în 1979, în timpul Revoluției Islamice, Arabia Saudită a fost un prieten util. În 1990, când Saddam Hussein a invadat Kuweitul, atât saudiții, cât și venezuelenii au venit în ajutor. Chiar și în 2003, când Washingtonul a intrat în război în Irak, Arabia Saudită a ajutat.

Săptămâna aceasta, oficialii lui Biden au constatat că apelurile lor urgente către Riad, Kuwait și Abu Dhabi au rămas în mare parte fără răspuns. OPEC+ face o greșeală, dar și guvernele occidentale trebuie să își regândească politicile energetice. Acestea ar trebui să stimuleze toate sursele lor interne, incluzând petrolul, gazele și energia nucleară, dar extinzându-se și la sursele regenerabile, inclusiv energia eoliană și solară.

„Sunt unul dintre cei care au considerat că deplasarea președintelui în Arabia Saudită (vara aceasta) a decurs bine. Decizia Opec+ îmi spune că m-am înșelat. Saudiții au arătat clar că nu le pasă de relația lor cu Biden”, a comentat politologul american David Rothkopf.

author avatar
Tudor Borcea
750 afisari

7 COMENTARII

  1. daca cifrele sunt reale
    arabia saudita si russia fac de 2 ori mai mult petrol decat americanii;
    locu 4 mondial e la mare distanta,
    aviz bautorilor de benzina,motorina si gaz.

  2. RE:” Saudiții au arătat clar că nu le pasă de relația lor cu Biden”, a comentat politologul american David Rothkopf.”
    Este greshit ce sustzine Mr. Rothkopf. Tzarile OPEC+ STIU ca recesia a inceput, si o data cu ea a inceput scaderea cererii de petrol si implicit scaderea banutzilor ce intra in visteriile tzarilor OPEC+. Nu este vorba de nici o .. insulta … relatzii pro.aste … revanchism … etc. Pur si simplu a inceput recesia si arabii nu vor sa piarda bani! Ca si rushii de altfel.

  3. Arabii sunt cu ochii dupa profituri…grupulBRICS are 4miliarde de oameni…nu au cum sa dea afara clientii din pravalie

  4. Ce va mirati mai pampalailor ,cititi si o sa vedeti ca Arabia Saudita deja a trecut in tabara tarilor BRICS ,si nu numai ea ,vezi Iranul ,vezi Argentina ,vezi Venezuiela ,vezi Indonezia !.
    America incepe sa fie tot mai singura ,atunci o sa culeaga America ce a semanat 70 de ani !.

  5. Pe Bidon si pe drogatii amerlicani nui mai baga nimeni in seama decit putregaiul colhoz UE ,iar restul omenirii au alte planuri mult mai sanatoase si serioasa Victorie militara si economica pentru BRICKS

  6. Pai nu Afganistan sau Irak a atacat Sua ci sauditii.
    S-ar putea sa scada si productia de grau ulei si porumb pt ei din Ue… sa nu se bazeze pe Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger