AcasăȘTIRI EXTERNEAvocado, noul aur verde al organizațiilor criminale

Avocado, noul aur verde al organizațiilor criminale

Avocado, noul aur verde al organizațiilor criminale

Mafiile din Mexic și Africa de Sud sunt interesate de valoarea din ce în ce mai mare a acestui fruct, a cărui piață, anul trecut, valoara nu mai puțin de 10,3 miliarde de euro.

Garduri electrificate, sârmă ghimpată, runde non-stop ale paznicilor, câini și camere capabile să detecteze mișcarea: acest sistem de securitate nu protejează o închisoare sau o mină de aur, ci o fermă de avocado din Africa de Sud.

O piață de 61,3 miliarde, până în 2025

Creșterea recentă și semnificativă a popularității acestui fruct, în special în Europa și America de Nord, a făcut ca prețurile să explodeze, până la punctul în care a primit porecla „aurul verde”.

Pentru producători, paradoxal, aceasta nu este o veste bună: cu cât revânzarea este mai profitabilă, cu atât mai mulți hoți sunt interesați să pună mâna pe recolte cât mai mari de avocado.

Cei interesați de prada „aurului verde” nu sunt mici infractori. Este vorba de o piață care  avea o valoare de 10,3 miliarde de euro în 2020. Până în 2025, ar putea fi vorba de o cifră de șase ori mai mare. Iar organizațiile criminale, din Africa de Sud până în America Latină, sunt intens preocupate de această pradă bănoasă.

Noua heroină a cartelurilor

Acesta este în special cazul Mexicului, cel mai mare producător de avocado din lume și infestat cu grupări criminale puternice. Cartelurile de droguri sunt acum interesate de „aurul verde”, extorcând sau jefuind fermierii din statul Michoacan. Pericolul este atât de prezent încât orașele din regiune și-au înființat propriile miliții armate de autoapărare.

La Fiscalia General del Estado (FGE, procuratura generală) a stabilit că cartelurile Jalisco Nueva Generacion, la Nueva Familia Michoacana și brațul său înarmat, Los Viagras, Tepalcatepec și Zicuiran au transformat Michoacan în „capitala mexicană a violenței”.

Extorcările depind de suprafața cultivată iar cine se opune riscă moartea. Lider în producția de avocado, statul Michoacan deține 40.000 de ferme, unde lucrează 16.800 de angajați permanenți și 70.000 temporari, scrie Slate.

La fel ca vecinul său Guerrero, statul Michoacan a fost cândva ales de cartelurile mexicane drept unul dintre principalii lor furnizori de heroină.

Furturi cu camioanele în Africa de Sud

Wall Street Journal explică faptul că, dacă avocado din Africa de Sud a fost furat pentru o lungă perioadă de timp pentru a fi consumat sau vândut pe marginea drumului, infractorii au schimbat în mare măsură scara: acum sunt foarte organizați, fură în cantități industriale pentru a le revinde la nivel internațional.

În Africa de Sud, adevărate bande de crimă organizată atacă câmpurile și, în câteva ore, își umplu camioanele cu fructe înainte de a dispărea în noapte. Prada lor este apoi curățată, ambalată și vândută pe piețele angro din toată țara.

Buni și câinii

Unele companii s-au specializat în protecția fermelor de avocado. Cum este cea a lui Craig Coppen, care s-a transformat astfel din lupta împotriva braconajului în lupta împotriva furtului de avocado.

Compania sa, Canine Security, are aproximativ 100 de paznici și câini pentru a supraveghea peste 30 de exploatări care acoperă aproape 15 kilometri pătrați. Carnetul săi de clienți este întotdeauna plin și este puțin probabil să se golească în curând.

 

author avatar
Tudor Borcea