AcasăȘTIRI EXTERNEAvioanele F-35 americane, "doborâte" de propria lege din SUA. Cum au rezolvat...

Avioanele F-35 americane, „doborâte” de propria lege din SUA. Cum au rezolvat totul „româneşte”

Avioanele F-35 americane, "doborâte" de propria lege a SUA. Cum s-a dat totul peste cap din cauza unei piese chinezeşti

Americanii s-au răzvrătit atât de tare la adresa chinezilor, încât ar fi fost în stare să pună în pericol chiar şi producţia de avioane F-35. A fost nevoie de o derogare de la lege pentru ca o micuţă piesă chinezească, din componenţa aparatului de zbor, să poată fi folosită.

Livrările pentru avionul F-35 al Lockheed Martin Corp (LMT.N) pot fi reluate în baza unei derogări.

Aliajul nu respecta legile americane

În septembrie, Pentagonul a încetat să mai accepte noi avioane F-35 după ce a descoperit că un magnet din motorul avionului de luptă invizibil a fost fabricat cu material neautorizat din China.

Derogarea, semnată la 8 octombrie de William LaPlante, cumpărătorul șef de armament al Pentagonului, permite un aliaj în pompa de lubrifiant a motorului care nu respectă legile americane privind achizițiile. Acestea interzic conținutul chinezesc neautorizat în avion.

Acceptarea avionului este necesară pentru interesele de securitate națională. Magnetul nu transmite informații și nici nu dăunează aeronavelor, deci nu există riscuri de securitate implicate.

Lockheed Martin, care produce avioanele, declarase că problema era „legată de un magnet de pe turbomașina F-35, fabricat de Honeywell care include cobalt și aliaj de samariu”.

author avatar
Andrei Ștefan