AcasăȘTIRI EXTERNEAvioane de luptă germane pentru Ucraina? Berlinul răspunde: „Nein!”

Avioane de luptă germane pentru Ucraina? Berlinul răspunde: „Nein!”

Avioane de luptă germane pentru Ucraina? Berlinul răspunde: „Nein!” / Foto: printscereen

După anunțul privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului avioane de luptă și rachete.

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce Kievul cere Occidentului să furnizeze mai multe arme pentru a contracara invazia rusă.

„Să nu intrăm într-un război al ofertelor”

După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis, săptămâna trecută, să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina și să permită altor țări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarului Tagesspiegel despre cererea de avioane de luptă din partea Kievului, Olaf Scholz a declarat: „Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Nu trebuie să intrăm într-un război constant al ofertelor atunci când vine vorba de sisteme de armament”.

„Dacă, de îndată ce se ia o decizie (privind tancurile), în Germania începe o nouă dezbatere” despre altceva, „acest lucru nu este serios și subminează încrederea cetățenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el, informează Le Point.

Decizia Berlinului de a-și trimite tancurile în Ucraina a fost însoțită de o decizie similară a SUA de a furniza armatei ucrainene tancuri Abrams. Deși a mulțumit Berlinului și Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut imediat mai multe, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

În interviul său, Olaf Scholz a avertizat din nou cu privire la „riscul de escaladare” cu Moscova. „Nu există un război între NATO și Rusia. Nu vom permite o astfel de escaladare”, a spus el.

Potrivit cancelarului, este „necesar” să continue să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin. Ultima lor întâlnire a avut loc la începutul lunii decembrie. „Voi vorbi din nou la telefon cu Putin”, a spus el, fără a preciza un termen limită.

„Dar, bineînțeles, este de asemenea clar că, atâta timp cât Rusia continuă să poarte un război atacând fără încetare (Ucraina), situația actuală nu se va schimba”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea