AcasăȘTIRI EXTERNEAvertisment NASA: nor gigant de plasmă magnetică se îndreaptă spre Pământ! Furtuna...

Avertisment NASA: nor gigant de plasmă magnetică se îndreaptă spre Pământ! Furtuna magnetică este inevitabilă!

(sursa foto: twitter.com/NASA)

Specialiștii monitorizează cu atenție în această perioadă activitatea Soarelui.

O avertizare de la NASA a venit încă de la începutul acestei săptămâni, totul după ce experții au reușit să detecteze din timp o erupție de plasmă importantă care a avut loc pe suprafața Soarelui, ea îndreptându-se spre planeta noastră, respectiv spre Pământ, potrivit idevice.ro. Potrivit specialiștilor de la Agenţia spaţială americană NASA, acest nor de plasmă magnetică ar urma să ajungă miercuri la Pământ, și ar putea genera o furtună magnetică – teoretic de mică intentitate, potrivit aceleiași surse.

Furtunile geomagnetice provenite de la erupțiile solare pot provoca probleme pentru sistemele de telecomunicații ori geolocalizare, care se bazează pe sateliți.

Erupții solare de intensitate medie

Soarele a dezlănțuit o serie de erupții solare de intensitate medie, trimițând în același timp o ejecție de masă coronală și un flux de vânt solar rapid în direcția Pământului. Soarele erupe în prezent în aproape toate modurile pe care le cunoaștem, în această săptămână, crescând șansele ca atunci când toate acele particule încărcate ajung la noi, să-și facă cunoscută sosirea sub forma unei furtuni geomagnetice, titrează forbes.com.

O parte din această activitate este deja simțită pe Pământ. Un trio de erupții din clasa M a fost dezlănțuit luni de o pată solară în creștere. Deoarece energia de la erupții călătorește cu viteza luminii, ea a ajuns pe planeta noastră în câteva minute, provocând unele întreruperi ale comunicărilor de tip radio cu unde scurte observate de piloți, navigatori și alți operatori radio peste Oceanul Atlantic și America de Nord, potrivit Spaceweather.com, preluat de aceeași sursă.

author avatar
Andrei Coman