AcasăȘTIRI EXTERNEAvertismentul „apocaliptic” al lui Putin, de Ziua Victoriei. Ce va anunța Kremlinul...

Avertismentul „apocaliptic” al lui Putin, de Ziua Victoriei. Ce va anunța Kremlinul pe 9 mai, în Piața Roșie

Avertismentul „apocaliptic” al lui Putin, de Ziua Victoriei. Ce va anunța Kremlinul pe 9 mai, în Piața Roșie / Foto: Facebook

Președintele Vladimir Putin va lansa un avertisment „apocaliptic” către Occident, în timpul festivităților de luni, 9 mai, pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Înainte de 9 mai, la Moscova și în capitalele occidentale au circulat speculații potrivit cărora Putin pregătea un fel de anunț special privind Ucraina, poate o declarație de război sau chiar o mobilizare națională.

Nici un lider occidental nu a fost invitat

Putin va lua cuvântul în Piața Roșie, unde va observa festivitățile și parada militară. Cu toate acestea, Kremlinul nu a oferit informații despre ce ar putea spune Putin în discursul său. După discursul președintelui, este organizată o paradă militară de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale.

Un survol deasupra Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice Tu-160 și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă al „apocalipsei”, Il-80, care ar transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, a declarat Ministerul rus al Apărării.

În urmă cu mai puțin de două decenii, președintele american George W. Bush s-a alăturat lui Putin la festivitățile de 9 mai de la Moscova. Anul acesta nu a fost invitat niciun lider occidental, a precizat Kremlinul.

În acest scenariu, Il-80 este conceput pentru a deveni centrul de comandă itinerant al președintelui rus. Acesta este plin de tehnologie, dar detaliile specific ale aparastului sunt secrete de stat.

De la început, Putin a comparat în mod repetat războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când naziștii lui Adolf Hitler au invadat-o în 1941.

„Nu vom face o asemenea greșeală a doua oară, nu avem dreptul”

„Încercarea de a liniști agresorul în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greșeală care a costat scump poporul nostrum”, a declarat Putin pe 24 februarie, când a anunțat ceea ce a numit o „operațiune militară specială în Ucraina”. „Nu vom face o asemenea greșeală a doua oară, nu avem dreptul”.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de acolo de „persecuțiile naziștilor” și pentru a se apăra de ceea ce el numește amenințarea americană la adresa Rusiei reprezentată de extinderea NATO.

Ucraina și Occidentul resping afirmația de fascism ca fiind un nonsens și spun că Putin duce un război de agresiune neprovocat.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult decât orice altă țară, iar Putin a criticat în ultimii ani ceea ce Moscova consideră a fi încercări ale Occidentului de a revizui istoria războiului pentru a minimiza victoria sovietică.

author avatar
Tudor Borcea