AcasăȘTIRI EXTERNEAnaliză Harvard: „Israelul ar putea câștiga bătălia din Fâșia Gaza, dar ar...

Analiză Harvard: „Israelul ar putea câștiga bătălia din Fâșia Gaza, dar ar pierde războiul”

Conflictul Israel – Fâştia Gaza nu ar avea menirea să deterioreze ordinea de Securitate globală. De ce? Pentru că nu este prima dată când izbucnesc violențe pe scară largă între Israel și Hamas, consideră Stephen Walt, profesor de relații internaționale de la Universitatea Harvard.

Israelul a lovit Fâșia Gaza în timpul Operațiunii Cast Lead în decembrie 2008, a făcut-o din nou în Operațiunea Protective Edge în 2014 și apoi a făcut-o din nou (la scară mai mică) în mai 2021.

Popoarele oprimate se pot revolta

Palestinienii și susținătorii lor recunosc că atacarea civililor este greșită, dar dau vina pe Israel pentru că a impus un regim de apartheid asupra supușilor săi palestinieni și i-a supus unei violențe sistematice și disproporționate de-a lungul mai multor decenii.

Dreptul internațional permite popoarelor oprimate să reziste ocupării ilegale, chiar dacă metodele alese de Hamas sunt ilegitime.

Aceste atacuri au ucis câteva mii de civili (poate un sfert dintre ei copii) și au sărăcit și mai mult populația prinsă din Gaza, dar nu ne-au apropiat mai mult de o soluție durabilă și justă, este de părere profesorul de la Harvard, preluat de ziare.com.

„Dar Hamas este încă mult mai slab decât Israelul, iar luptele nu vor schimba echilibrul general de putere dintre ei. Aproape sigur că Israelul va riposta aspru, iar civilii palestinieni din Gaza și din alte părți – inclusiv mulți care nu susțin Hamas – vor plăti un preț mare”, a adăugat Stephen Walt, care a continuat:

Chiar și astăzi, guvernul SUA continuă să arunce cu lopata bani în Israel și să-l apere în forurile internaționale, insistând în același timp că este angajat pentru o soluție cu două state.

Această nouă sângerare este încă o altă amintire tristă că în politica internațională, puterea contează mai mult decât justiția.

Israelul a reușit să se extindă în Cisiordania și să țină populația din Gaza într-o închisoare în aer liber timp de decenii, pentru că este mult mai puternic decât palestinienii și pentru că a cooptat sau neutralizat SUA, Egiptul și UE”.

author avatar
Andrei Ștefan