AcasăȘTIRI EXTERNEAverea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie

avereAverea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat în pandemie

Pandemia de Covid-19 i-a făcut pe cei mai bogați oameni din lume mult mai bogați. Averea lor s-a dublat în aproape 2 ani de pandemie, arată organizaţia de caritate Oxfam citată de BBC. Din păcate, tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie.

Scăderea veniturilor pentru cei mai săraci ar fi contribuit la decesul a 21.000 de oameni zilnic, susțin autorii raportului. Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB, a declarat că organizația sa lansează raportul în fiecare an înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, pentru a atrage atenția elitelor economice, de afaceri și politice.

„Anul acesta, ceea ce se întâmplă este depășit”, a spus el. „A existat un nou miliardar creat aproape în fiecare zi în timpul acestei pandemii, în timp ce 99% din populația lumii arată mai rău din cauza blocajelor, a comerțului internațional mai scăzut, a scăderii numărului de călătorii internaționale și, drept urmare, 160 de milioane de oameni au fost împinși sub nivelul sărăciei”.Ceva este profund defectuos în sistemul nostru economic”, a adăugat el.

160 de milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei

Raportul Oxfam, care s-a bazat și pe date de la Banca Mondială, spunea că lipsa accesului la asistență medicală, foamea, violența bazată pe gen și schimbările climatice au contribuit la un deces la fiecare patru secunde. Raportul arată că încă 160 de milioane de oameni trăiesc cu mai puțin de 5,50 de dolari pe zi. Banca Mondială folosește 5,50 de dolari pe zi ca măsură a sărăciei în țările cu venituri medii-superioare.

Potrivit cifrelor Forbes citate de organizația de caritate, cei mai bogați 10 persoane din lume sunt: ​​Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet.

La nivel colectiv, averile lor au crescut de la 700 de miliarde de dolari, la 1,5 trilioane de dolari, există variații între ei, la nivel individual. Astfel, averea lui Musk a crescut într-un ritm mai accelerat, depășindu-l pe Bill Gates, potrivit BBC.

author avatar
Andreea Vlad