AcasăȘTIRI EXTERNEAventură amoroasă sau criză de nervi. Rusia acuză o astronaută NASA că...

Aventură amoroasă sau criză de nervi. Rusia acuză o astronaută NASA că a găurit Stația Spațială Internațională

Agenția spațială rusă Roscosmos o amenință cu justiția de astronauta NASA Serena Auñón-Chancellor pe care o acuză că a provocat o gaură pe Stația Spațială Internațională.

Povestea este cea mai jenantă pentru cele două agenții spațiale, NASA și Roscosmos, care, în ciuda unor tensiuni mari între Washington și Moscova, continuă să lucreze mână în mână în actualele destine orbitale ale Stației Spațiale internaționale (ISS).

Ar fi putut depresuriza stația în două săptămâni

Însă Roscosmos a pornit la atac și vrea să aducă în fața justiției o astronaută NASA, în urma unui caz ciudat care a apărut în august 2018: o gaură a fost descoperită într-un modul Soyuz MS-09 și a trebuit să fie umplută urgent cu epoxid.

Agenția spațială rusă ar fi strâns suficiente dovezi pentru a le transmite justiției locale și a o acuza pe Serena Auñón-Cancelar. Potrivit Roscosmos, ea ar fi autoarea respectivei găuri, cu o lățime de 2 milimetri, descoperită în nava spațială care era atunci andocată de ISS și în care au călătorit Auñón-Chancellor, însoțit de rusul Serghei Prokopiev și Alexander Gerst de la ESA, cu câteva săptămâni mai devreme.

Din august 2018, sunt răspândite teorii cu privire la cine sau ce ar fi putut să facă această mică gaură care, fără intervenția promptă a astronauților, ar fi putut depresuriza întreaga stație în două săptămâni.

Cherchez la femme

Un micro-meteorit sau resturile spațiale au fost eliminate rapid: eroarea ar putea fi, prin urmare, doar umană și potențial foarte jenantă pentru Roscomos. Dar, în timp ce unele mass-media ruse independente au dat vina inițial pe aceasta din urmă și pe un defect de fabricație și testare (ceea ce ar fi cea mai plauzibilă ipoteză), în guvernul lui Putin au apărut rapid zvonuri că un astronaut furios al NASA ar fi la originea defectului.

Într-un articol publicat în primăvara anului 2021, agenția de stat TASS a dat substanță acestor zvonuri și a acuzat-o pe Serena Auñón-Chancellor că a avut „o criză psihologică acută” după ce a suferit un caz de tromboză venoasă profundă în spațiu și a „dat cep” stației în încercarea de a-și grăbi întoarcerea pe Pământ. NASA a respins aceste afirmații în acel moment.

O altă teorie a fost avansată într-un articol mai recent al RIA Novosti în care se spune că eșecul unei aventuri amoroase cu un alt membru al echipajului ar fi responsabil pentru criza Serenei Auñón-Chancellor, care, stresată, s-a răzbunat pe ISS.

NASA, din nou, a afirmat cu tărie că aceste atacuri asupra lui Auñón-Chancellor sunt lipsite de orice fundament. „Aceste atacuri sunt false și nu au nici o credibilitate”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, scrie Slate.

Rusia aruncă cu lături, nu numai cu resturi spațiale

Centrul spațial Houston a reușit să determine imediat că presiunea a început să cadă pe ISS la sfârșitul lunii august 2018. NASA știa, de asemenea, locațiile precise ale astronauților americani la bordul stației înainte ca scurgerea să aibă loc – și la momentul în care a început. Nici unul dintre astronauții americani de pe stație nu se afla în apropierea segmentului rus unde era andocat vehiculul Soyuz. Oficialii americani au împărtășit aceste date cu rușii la acea vreme.

Această ultimă provocare rusă vine într-un moment periculos. După ce armata Rusiei și-a doborât un satelit, ca parte a unui test, luna trecută, astronauții de la bordul ISS au fost nevoiți să se adăpostească în interiorul modulelor lor spațiale mai bine de două ore din cauza resturilor generate de distrugerea satelitului.

O ieșire spațială planificată pentru marți dimineața a trebuit de asemenea să fie amânată în ultimul minut din cauza preocupărilor legate de aceste resturi spațiale

author avatar
Tudor Borcea
957 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui misiunile sa fie inzestrate cu vibratoare zdravene spatiale sa nu se mai ajunga la astfel de drame.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger