AcasăȘTIRI EXTERNEAvarii suspecte la conductele Nord Stream1 și 2. Kremlinul vorbește despre un...

Avarii suspecte la conductele Nord Stream1 și 2. Kremlinul vorbește despre un „sabotaj”

Avarii suspecte la conductele Nord Stream1 și 2. Kremlinul vorbește despre „sabotaj” / Foto: printscreen

Mai multe scurgeri rare de gaze pe gazoductele submarine Nord Stream au trezit marți suspiciuni de sabotaj în rândul autorităților daneze, suedeze și germane. La rândul său, Rusia s-a declarat „extrem de îngrijorată” și a afirmat că „nicio ipoteză” nu trebuie exclusă, inclusiv sabotajul.

Controversatele gazoducte Nord Stream, care leagă Rusia și Germania, au fost afectate brusc de scurgeri inexplicabile, au anunțat marți autoritățile daneze și suedeze, ridicând suspiciuni de sabotaj. La o zi după anunțul privind o scurgere în conducta paralelă Nord Stream 2, conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a fost la rândul său afectată de două scurgeri de gaz foarte rare în largul insulei daneze Bornholm.

„Greu de imaginat că a fost accident”

Cele două gazoducte, care sunt operate de un consorțiu al gigantului rus Gazprom, nu au fost operaționale în ultimele luni din cauza consecințelor războiului din Ucraina. Dar ambele erau încă pline de gaz.

Kremlinul s-a declarat „extrem de îngrijorat” și a precizat că „nicio ipoteză” nu trebuie exclusă, inclusiv cea a sabotajului. Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că „este greu de imaginat că a fost un accident” și că sabotajul nu ar trebui „exclus”, scrie France 24.

Operatorul conductelor, consorțiul Nord Stream, a declarat că nu a putut vedea sau evalua daunele, dar a recunoscut caracterul excepțional al situației. Oficialii militari avertizează în mod regulat cu privire la riscul de sabotare a instalațiilor civile subacvatice vitale, cum ar fi cablurile de telecomunicații, legăturile electrice și petroliere.

În ciuda incertitudinii privind cauza scurgerilor, Danemarca și-a plasat imediat infrastructura energetică în stare de alertă portocalie, al doilea cel mai înalt nivel de vigilență.

După anunțul făcut luni seară de consorțiul de exploatare cu privire la o scădere bruscă a presiunii pe Nord Stream 1, ministrul danez al climei și energiei, Dan Jørgensen, și autoritățile maritime suedeze au confirmat marți dimineață „alte două scurgeri”, în plus față de cea care afectează Nord Stream 2. Toate trei sunt situate în largul insulei daneze Bornholm, situată între coasta sudică a Suediei și Polonia.

Construit în paralel cu gazoductul Nord Stream 1, gazoductul Nord Stream 2 era destinat să dubleze capacitatea de import de gaze naturale a Rusiei în Germania. Dar punerea sa în funcțiune iminentă a fost suspendată ca represalii la invazia Moscovei în Ucraina.

Gazprom a redus treptat volumele de gaze livrate prin Nord Stream 1 până când conducta a fost complet oprită la sfârșitul lunii august, acuzând sancțiunile occidentale pentru întârzierea reparațiilor necesare la conductă.

Autoritățile germane nu au reacționat încă. Dar, potrivit unei surse apropiate guvernului german, citată de cotidianul german Taggesspiegel, „totul este împotriva unei coincidențe” și în favoarea unui „atac țintit”.

Transportul maritim a fost interzis pe o rază de cinci mile marine (aproximativ nouă kilometri) în jurul celor trei scurgeri, precum și survolarea acestora pe o rază de un kilometru.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
368 afisari

5 COMENTARII

  1. Doi suspecti: amerlocii si ong verzi. Probabil amerlocii ca vor sa vanda gaz europei la pret triplu.

  2. A venit balena 🐳 si a dat din coada si a fisurat tevile 🤣
    Normal a a fost o actiune a cuiva, care probabil ca face parte dintr-o manevra mai mare.

  3. Am vazut si mesajul CIA a atentionat ca-s posibile sabotaje pe cele doua gazoducte Nord stream 1+2 !!,mai sa fie exact a aparut in presa mesajul odata cu sabotajul !.Cei care l-au ordonat sabotajul au vrut sa fie siguri ca nu exista o intelegere intre Rusia si Germania prin care se vor livra gaze pe sest ! .Asa cel care a ordonat sabotajul este sigur ca Germania va intra in criza ,nu Rusia a fost sabotata ci GERMANIA !. Presiunea este imensa pentru a deturna achizitia de gaze pentru industria germana la importul de GNL (gaz lichefiat ) de N ori mai scump !,cine-i cel interesat sa vanda GNL ?,CINE VREA SA ADUCA GERMANIA IN POSTURA DE DEPENDENT DE GNL ??,CINE II VREA SLABITA PUTEREA GERMANIEI ?.
    Ce-i care au simtit in seismografe exploziile aveau si posibiltatile sa depisteze agresorul ,orcum atacul criminal nu va ramane fara urmari,RAZBOIUL RECE S-A REACTIVAT.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger