AcasăȘTIRI EXTERNEAutoritățile din Myanmar îl suspectează pe George Soros că finanțează protestele

Autoritățile din Myanmar îl suspectează pe George Soros că finanțează protestele

Autoritățile din Myanmar îl suspectează pe George Soros că finanțează protestele

Junta militară birmaneză crede că miliardarul controversat a oferit fonduri pentru manifestațiile din această țară și i-a ajutat pe opozanții loviturii de stat din 1 februarie.

Autoritățile birmaneze au arestat un oficial al unei fundații legată de miliardarul controversat George Soros și caută alți 11 angajați ai fundației, suspectați că grupul a transferat fonduri opozanților loviturii de stat din 1 februarie, a declarat presa birmaneză de stat.

Oponenții regimului militar au lansat o mișcare de nesupunere civilă (CDM) de greve pentru a-i împinge pe generali să anuleze lovitura de stat, să o elibereze pe lidera guvernului răsturnat de juntă, Aung San Suu Kyi, și să recunoască victoria electorală a partidului ei la alegerile din 8 noiembrie.

Armata a răspuns prin reprimarea protestelor pro-democrație, ucigând peste 180 de persoane în câteva săptămâni, a declarat un grup pentru apărarea drepturilor omului, în timp ce a luat măsuri legale de punere sub acuzare a lui Suu Kyi și a altor politicieni.

Trompeta armatei acuză

Ziarul Global New Light of Myanmar, care este de ani de zile trompeta armatei, a declarat că organizația Open Society Myanmar (OSM) a transferat fonduri fără a solicita permisiunea Departamentului de gestionare a schimburilor externe.

Grupul ar fi schimbat apoi 1,4 milioane de dolari în moneda locală, kyat „fără a respecta regulile și reglementările necesare”, potrivit ziarului.

Global New Light of Myanmar a sugerat apoi că organizațiile neguvernamentale care nu au fost neidentificate „oferă asistență în numerar mișcării de nesupunere civilă”.

Sursa citată a mai spus că directorul financiar al Myanmar Open Society, Phyu Pa Pa Thaw, a fost interogat de vinerea trecută despre „acest flux de numerar din mișcarea de nesupunere civilă”.

Autoritățile îi caută pe alți 11 angajați ai Myanmar Open Society pentru audieri.

Rețeaua globală a lui Soros

Pe site-ul său, Open Society Foundations afirmă că este cel mai mare finanțator privat din lume de grupuri independente care lucrează pentru justiție, guvernanță democratică și pentru drepturile omului.

Open Society oferă granturi printr-o rețea de fundații și birouri naționale și regionale, finanțând o serie de proiecte.

Open Society spune că fundația din Myanmar sprijină „societatea civilă și grupurile care reprezintă oameni marginalizați pentru a încuraja democrația reprezentativă să prindă rădăcini”.

Guvernele autoritare îl atacă în mod regulat pe George Soros și rețeaua sa Open Society, iar el a fost ținta teoriilor conspirației și dezinformării pe rețelele sociale de ani de zile, scrie Reuters.

Ziarul Global New Light of Myanmar a publicat o fotografie a Suu Kyi întâlnindu-l pe George Soros, în 2016 la New York,  și o fotografie de la întâlnirea acesteia cu fiului miliardarului, Alexander Soros, în Myanmar, dar nu i-au legat pe Suu Kyi sau Open Society Foundations de un presupus trafic ilegal de fonduri.

author avatar
Tudor Borcea
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger