AcasăȘTIRI EXTERNEAustria vrea să cumpere un milion de vaccinuri Sputnik V de la...

Austria vrea să cumpere un milion de vaccinuri Sputnik V de la ruși

Austria vrea să cumpere un milion de vaccinuri Sputnik V de la ruși

Austria va comanda probabil un milion de doze de vaccin rusesc împotriva Covid-19, săptămâna viitoare, a declarat cancelarul Sebastian Kurz, fără a preciza dacă țara sa aștepta aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) înainte de a-l utiliza.

Sebastian Kurz, conservator, este criticat de partidele de opoziție, deoarece guvernul său nu a cumpărat atâtea vaccinuri împotriva Covid-19 pe cât ar fi putut să o facă în cadrul programului de achiziții colective al Uniunii Europene.

Doar două țări din UE, Ungaria și Slovacia, au comandat vaccinul rusesc până acum și numai Ungaria l-a folosit. Problema este atât de controversată în Slovacia, încât a declanșat o criză politică care l-a determinat pe premierul Igor Matovic să demisioneze, marți.

„Suntem pe ultimii metri și o comandă de vaccin Sputnik V poate fi făcută probabil săptămâna viitoare”, a spus Kurz. Cancelarul a meționat anterior că Austria nu va folosi vaccinul Sputnik V fără aprobarea EMA, însă declarațiile sale de miercuri și marți nu au menționat acest lucru.

300.000 de doze, din această lună

Acordul ar implica livrarea a 300.000 de doze în aprilie, 500.000 în mai și 200.000 la începutul lunii iunie, a adăugat el.

Pe de altă parte, regiunea italiană Campania a semnat un acord pentru achiziționarea vaccinului din Rusia, dar numai după aprobarea EMA, scrie Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat, marți, despre o posibilă cooperare în domeniul vaccinului cu președintele rus Vladimir Putin.

Mai multe țări occidentale acuză Rusia că se folosește de vaccinul Sputnik V ca armă de influență geopolitică, la fel cum China este acuzată că face același lucru.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger