AcasăȘTIRI EXTERNEAustria vrea să cumpere un milion de vaccinuri Sputnik V de la...

Austria vrea să cumpere un milion de vaccinuri Sputnik V de la ruși

Austria va comanda probabil un milion de doze de vaccin rusesc împotriva Covid-19, săptămâna viitoare, a declarat cancelarul Sebastian Kurz, fără a preciza dacă țara sa aștepta aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) înainte de a-l utiliza.

Sebastian Kurz, conservator, este criticat de partidele de opoziție, deoarece guvernul său nu a cumpărat atâtea vaccinuri împotriva Covid-19 pe cât ar fi putut să o facă în cadrul programului de achiziții colective al Uniunii Europene.

Doar două țări din UE, Ungaria și Slovacia, au comandat vaccinul rusesc până acum și numai Ungaria l-a folosit. Problema este atât de controversată în Slovacia, încât a declanșat o criză politică care l-a determinat pe premierul Igor Matovic să demisioneze, marți.

„Suntem pe ultimii metri și o comandă de vaccin Sputnik V poate fi făcută probabil săptămâna viitoare”, a spus Kurz. Cancelarul a meționat anterior că Austria nu va folosi vaccinul Sputnik V fără aprobarea EMA, însă declarațiile sale de miercuri și marți nu au menționat acest lucru.

300.000 de doze, din această lună

Acordul ar implica livrarea a 300.000 de doze în aprilie, 500.000 în mai și 200.000 la începutul lunii iunie, a adăugat el.

Pe de altă parte, regiunea italiană Campania a semnat un acord pentru achiziționarea vaccinului din Rusia, dar numai după aprobarea EMA, scrie Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat, marți, despre o posibilă cooperare în domeniul vaccinului cu președintele rus Vladimir Putin.

Mai multe țări occidentale acuză Rusia că se folosește de vaccinul Sputnik V ca armă de influență geopolitică, la fel cum China este acuzată că face același lucru.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
176 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...