AcasăȘTIRI EXTERNEAustria instituie lockdown total și vaccinarea obligatorie

Austria instituie lockdown total și vaccinarea obligatorie

Austria a anunțat, vineri, 19 noiembrie, carantină pentru întreaga populație și a stabilit obligația de vaccinare începând cu luna februarie.

Aceast lockdown anunțat vineri de cancelarul Alexander Schallenberg este o premieră în Europa, din primăvară. Decizia vine la numai cinci zile de la intrarea în vigoare a carantinării nevaccinaților, care fusese mult criticată.

Carantină pentru 20 de zile

Măsura de a limita numărul considerabil de noi cazuri Covid-19 în Austria (8,9 milioane de locuitori) marchează cel mai radical pas. Alexander Schallenberg a declarat că lockdown-ul intră în vigoare pentru o perioadă de 20 de zile. Cancelarul a spus că măsura vaccinării obligatorii va fi instaurată începând cu 1 februarie 2022.

Anunțul vine cu o zi înainte de un miting de protest anunțat la Viena împotriva vaccinării obligatorii. „Dinamica contaminărilor nu este sustenabilă” , a explicat joi Wilfried Haslauer, guvernatorul (ÖVP, Österreichische Volkspartei, Partidul Popular, conservator creștin) al Landului Salzburg, unde rata de incidență pe șapte zile a depășit 1.700 de cazuri la 100.000 de locuitori.

65% din populație a primit vaccinul

Sub presiunea măsurilor și a epidemiei, numărul vaccinaților a crescut ușor în ultimele zile, 65,6% din întreaga populație primind două doze, ceea ce este mai putin decât media europeană (67%) și departe de țări precum Spania (79%) sau Franța (75%). Schallenberg a numit această rată „rușinos de scăzută” când a menționat planul de a carantina persoanele nevaccinate.

Dar saltul epidemic actual nu poate fi explicat doar prin acoperirea redusă de vaccinare. Aproximativ 40% dintre persoanele simptomatice pozitive pentru coronavirus în ultimele patru săptămâni au primit două doze de vaccin.

Paturile de terapie intensivă rămân însă aproape în întregime ocupate de persoane nevaccinate. Cu aproape 500 de pacienți aflați în terapie intensivă pe întreg teritoriul său, Austria este încă departe de situația observată în țările vecine, toate puternic lovite de acest al patrulea val.

Dar numărul cazurilor continuă să crească, menținându-se la niveluri fără precedent de la apariția pandemiei: joi, au fost înregistrate peste 15.000 de noi contaminări.

author avatar
Tudor Borcea