Aproximativ 40.000 de oameni au manifestat în Austria pentru a denunța vaccinarea obligatorie pentru combaterea pandemiei Covid-19, o măsură pe care cancelarul Alexander Schallenberg a numit-o, duminică, 28 noiembrie, „o ingerință minoră” în raport cu măsurile alternative.
🇦🇹 Austria – Klagenfurt [Nov 27, 2021]
Nationwide protests in #Austria against Vax mandates & passports!#NoVaccinePassports #NoVaccineMandates #NoGreenPass #GeenQR #CovidGesetzNEIN #Manifs27Novembre #NonAuPassSanitaire #HoldTheLine #Klagenfurt #Widerstand #Freedomrally pic.twitter.com/mXPSI2PxK8
— 🍌 BMedia 🇳🇱 (@BananaMediaQ) November 27, 2021
Mobilizarea a fost cea mai puternică la Graz (sud), unde poliția a anunțat sâmbătă seara că aproape 25.000 de oameni au protestat împotriva măsurilor guvernamentale, în special a vaccinării obligatorii.
GRAZ 27/11/2021
Nein zur Impfpflicht!
JA zur Freiheit! 🕊✊🏽❤️🔥#NoMandatoryVaccine #NoMedicalApartheid #NeinZurImpfpflicht #Freiheit #Freedom #democracy #demokratie #KeineImpfpflicht #Graz #Österreich #Austria #PowerToThePeople #TogetherWeAreStronger #protest #NoVaccineMandates pic.twitter.com/97Y3jaW9ZN— Laura (@laurascalcinati) November 27, 2021
„Pace, libertate, fără dictatură”
Austria este prima țară membră a Uniunii Europene care impune o astfel de măsură.
„Pace, libertate, fără dictatură”, au strigat manifestanții la Graz, demonstrații având loc și în Klagenfurt și Innsbruck.
A massive protest today in Graz, Austria. pic.twitter.com/NAfAAZ3rsf
— Aaron Ginn (@aginnt) November 27, 2021
Într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, cancelarul Alexander Schallenberg a declarat că guvernul austriac a fost forțat să facă acest pas pentru a crește rata de vaccinare a populației cu aproape 67% – una dintre cele mai scăzute din Europa de Vest.
Țara a impus un lockdown, începând de luni iar demonstrații împotriva acestei măsuri au avut loc, weekend-ul trecut în capitala Viena.
„Fiecare izolare este o ingerință puternică în libertățile fundamentale ale concetățenilor noștri. Obligația de vaccinare în comparație este o ingerință minoră. Aș fi vrut să fac altfel, e trist. Dar Europa, inima societăților deschise, bogate și industriale, este din nou punctul central al pandemiei”, a subliniat Alexander Schallenberg.
Rata de infectare săptămânală a scăzut uşor în ultimele zile, ajungând sâmbătă la 1.030 de noi cazuri la 100.000 de locuitori