AcasăȘTIRI EXTERNEAusteritate și datorii, spaimele Uniunii Europene

Austeritate și datorii, spaimele Uniunii Europene

Anul viitor, Bruxelles va reforma regulile UE privind cheltuielile publice pentru a se asigura că țările foarte îndatorate din bloc sunt scutite de o nouă eră de austeritate. Dar proiectul stârnește dispute, în păguboasa tradiție europeană.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și șeful Comisiei pentru economie, Paolo Gentiloni, tocmai și-au dezvăluit planurile  – cunoscute sub numele de Pactul de Stabilitate și Creștere (SGP).

Teama este că vechiul manual de joc ar putea îngreuna economia post-pandemică a Europei și ar putea lăsa blocul într-un alt moment  existențial a datoriilor, precum criza economică din 2008.

„Nu ar trebui să vedem fantoma„ înapoi la austeritate ”, a declarat Gentiloni. „ Știm cu toții că trebuie să păstrăm o poziție fiscală de susținere ”.

Cu visteriile golite, Cipru, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Portugalia și Spania vor aplauda cu certitudine. Potrivit Politico, datoriile lor reprezintă cel puțin 118% din producția  economică după o luptă costisitoare de a stăpâni pandemia.

Dar tabăra “frugală” a țărilor, precum Olanda, Austria, Suedia și Danemarca, protestază  împotriva deciziei, în timp ce își continuă cruciada pentru „ disciplină fiscală puternică”  după ani de aplicare laxă de la Bruxelles.

Cadrul fiscal limitează deficitul bugetar la 3% din producția economică și încearcă să reducă datoria publică până la 60% din PIB. Regulile au au fost stabilite în martie 2020 pentru a se asigura că guvernele se concentrează pe limitarea pandemiei fără teama de a le încălca.

Aceste zile sunt numărate. Redresarea economică a Europei revine și Bruxelles-ul se pregătește să reintroducă pragurile de deficit și datorii în ianuarie 2023 – dar cu unele modificări majore pentru a asigura că țările puternic îndatorate pot face față.

Detaliile vor apărea probabil într-un document de comunicare politică în februarie sau martie, astfel încât miniștrii de finanțe ai UE să își poată pregăti bugetele în consecință, au declarat surse din Comisia Europeană.

Această nouă orientare ar fi un acord unic, „nu un instrument permanent”, pentru a ajuta guvernele să-și pregătească bugetele pentru anul viitor și a menține redresarea pe drumul cel bun, a explicat Gentiloni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger