AcasăȘTIRI EXTERNEAuschwitz, steaua galbenă și vaccinurile: parelele periculoase între crimele naziste și măsurile...

Auschwitz, steaua galbenă și vaccinurile: parelele periculoase între crimele naziste și măsurile anti-Covid-19

Auschwitz, steaua galbenă și vaccinurile: parelele periculoase între crimele naziste și măsurile anti-Covid-19/ Foto: romea.cz

Odată cu evoluția pandemiei Covid-19 apare un riscant discurs în care se face un paralelism inconștient între măsurile restrictive și  vaccinările și crimele celui de-al Treilea Reich.

Cercurile negaționiste au încercat să reactiveze imagini, care datează din Evul Mediu, ale evreului propagator de ciumă, pe fondul banalizării Holocaustului cu sloganul „Vaccinul te face liber”- o referință la infama lozincă „Abreit macht frei” afișată la intrarea în lagărele de concentrare naziste, inclusiv la Auschwitz.

Galvanizată de pandemia Covid-19, sfera complotistă a găsit un nou artificiu pentru a avertiza despre presupusele rele ale „dictaturii sanitare”: să facă o paralelă între crimele naziste și restricțiile guvernamentale sau campania de vaccinare, scrie The Times of Israel.

„Soluția finală”, în spatele vaccinării

Aceasta poate lua, spre exemplu, forma unui montaj care suprapune fotografiile unei cozi în fața unui centru de vaccinare și fotografii alb-negru ale persoanelor înghesuite în fața vagoanelor trenurilor morții ale naziștilor, cu care oamenii erau transportați către „soluția finală”.

Însoțite de comentarii fără echivoc: „Au crezut că merg la duș/ Au crezut că este doar o injecție”.

Sau fotografia unui control făcut de soldații germani în 1942 alăturată fotografiei unei femei care poartă o mască sanitară și arată actele poliției, în 2020.

Însoțită de îndemnul „deschideți ochii!”, a circulat intens pe forurile extremiste, înainte de a fi distribuită de sute de ori pe Facebook.

Persecuțiile „dictaturii sanitare”

„În aceste publicații, există o banalizare extremă a politicii celui de-al Treilea Reich care permite celor anti-vaccin să se identifice cu evreii persecutați și să prezinte democrațiile liberale ca regimuri genocidare”, explică Valérie Igounet, istoric și politolog francez care studiază fenomenul negării Holocaustului.

În unele publicații, steaua galbenă, simbol al stigmatizării evreilor în timpul nazismului, este astfel deturnată pentru a proclama refuzul de a fi vaccinat.

Lipsite de orice bază istorică, aceste conexiuni permit le permit adepților teoriei conspirației să „se îmbrace într-o postură de victimă pentru a striga cu voce tare și clar că sunt victimele celei mai grave forme de violență și dictatură pe care le-a cunoscut-o secolul al XX-lea”, adaugă Tal Bruttmann, istoric specializat în Holocaustul.

Cu un singur obiectiv: să ralieze cât mai mulți oameni posibil, stârnind teamă și profitând de marea confuzie creată de criza sanitară generată de Covid-19.

„Secvența coronavirusului este un accelerator extraordinar pentru complosferă care s-a răspândit în multe comunități, nu neapărat de extremă dreapta, în jurul ideii de dictatură sanitară”, notează Tristan Mendès France, lector asociat la Universitatea din Paris.

Vaccinarea, comparată cu experimentele naziștilor

Potrivit experților, această „strategie memorială” s-a desfășurat inițial fără prea mare zgomot, la începutul epidemiei,  în cercuri negaționiste au încercat să reactiveze imaginea evreului care răspândea ciuma, datând din Evul Mediu.

Pe fondul neîncrederii față de autorități, a crescut apoi odată cu campania de vaccinare – și temerile pe care le trezește – în jurul unei idei puternice: dezvoltate într-un interval de timp scurt, aceste vaccinuri ar fi comparabile cu experimentele efectuate de medicii naziști pe deportații din lagărele de concentrare.

Pe Twitter, o asistentă franceză afirmă astfel că refuză să administreze aceste vaccinuri pentru a nu „comite un experiment medical” care ar încălca „codul de la Nürnberg”, o serie de principii etice enunțate în timpul procesului a 23 de medici și personal administrativ naziști, în 1947.

Ambalată în intoxicări grosolane, postarea sa a strîns 5.000 de like-uri și 2.400 de partajări, începând cu 11 ianuarie.

Mai radical, un activist de extremă dreaptă german a filmat recent un videoclip comparând vaccinurile anti-Covid-19 cu Zyklon B, un pesticid pe bază de cianură utilizat de naziști în camerele de gazare în lagărul de concentrare de la Mauthausen.

În ceea ce-l privește pe fratele mai mare al fostului lider laburist englez Jeremy Corbyn, Piers Corbyn, acesta a fost arestat după ce a vehiculat un pliant în care inscripția de la intrarea în lagărul de la Auschwitz – „Arbeit macht frei” (Munca te face liber) – a fost înlocuită cu „Vaccinurile sunt calea sigură spre libertate”.

Petrică și lupul

Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, imaginile anti-vaccin au reprezentat aceste injecții sub forma unei himere sau a unui șarpe. „Cu Covid-19, am înlocuit acum această figură monstruoasă cu întruchiparea răului în secolul al XX-lea: nazistul”, analizează Pascal Froissart, specialist în media la universitatea Paris-VIII.

Potrivit istoricului Nicolas Lebourg, această inversare a valorilor a fost, încă din anii ’90, foarte prizată de extrema dreaptă, care „a putut să se adapteze hegemoniei culturale antinaziste proclamând:„ De fapt, naziști sunt alții și noi suntem adevărații patrioți și adevărații luptători ai rezistenței”.

Epidemia Covid-19 și controversele transmise, uneori cu bună credință, pe rețelele de socializare nu au făcut decât să accelereze mișcarea, cu riscul unei mari confuzii.

Recent, Uniunea Mondială a Studenților Evrei a avertizat în legătură cu asimilarea luptei împotriva pandemiei cu nazismul: „Tot strigând și văzând nazism în campaniile sanitare, s-ar putea să nu-l mai recunoaștem atunci când va veni printre noi”.

 

author avatar
Tudor Borcea
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger