AcasăȘTIRI EXTERNEAuf Wiedersehen, Merkel! UE se descurcă și fără tine

Auf Wiedersehen, Merkel! UE se descurcă și fără tine

Angela Merkel a pictat o imagine sumbră a stării Uniunii Europene,  după ce a participat la cel de-al 107-lea și probabil ultimul summit al UE în calitate de cancelar german.

E greu de combătut un astfel de politician experimentat care a văzut crize legate de sistemul financiar global, zona euro, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, migrația în masă, ieșirea Marii Britanii din UE etc. Cu toate acestea, Fondul de redresare, răspunsul la Covid-19 și împrumutul comun arată toate că Europa funcționează.

Și este posibilă o interpretare mai optimistă a progresului în solidaritatea și integrarea europeană, notează Politico. În comentariile sale de despărțire, veteranul lider de centru-dreapta, care a încheiat acorduri cruciale pentru a menține UE unită în ultimii 16 ani, și-a exprimat marea îngrijorare că devine din ce în ce mai greu să se găsească un compromis din cauza „forțelor centrifuge” din bloc.

Dar 2021 a fost anul decisiv în care UE a început cu succes împrumuturile colective pe piețele financiare pentru prima dată, finanțând un program de redresare de 750 miliarde de euro.

Într-adevăr, Bruxelles-ul este capabil să vândă obligațiuni care ajung la scadență până în 2058 în condiții chiar mai bune decât Germania.

Îmbrățișarea cu entuziasm de către piață a acestor noi active sigure ilustrează încrederea investitorilor că euro este aici pentru a rămâne.

2021 a fost, de asemenea, anul în care Comisia Europeană a implementat un program masiv de achiziție colectivă de vaccin, care, după întârzierile inițiale, în principal din cauza problemelor cu un singur furnizor, și-a atins ținta de a vaccina 70% din populația adultă.

Acest program a  asigurat că toate țările membre au acces la vaccinuri în timp util, echitabil și accesibil, în loc să se angajeze într-o cursă pentru avantajul național.

Fiecare dintre aceste realizări a fost rezultatul lunilor de târgâială și adesea au captat mult mai multă atenție mass-media decât acordurile finale în sine, considerate „știri vechi” în momentul în care au loc.

Desigur, Merkel are încă dreptate că există motive de îngrijorare cu privire la adâncirea diviziunii Est-Vest a UE sau reglementarea excesivă a inovației și antreprenoriatului.

În ciuda avertismentului ei cu privire la dificultățile de a menține UE unită și de a merge mai departe, paharul este plin peste jumătate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor