AcasăȘTIRI EXTERNEAu paralizat cel mai mare sistem de conducte din SUA. Recompensă uriașă...

Au paralizat cel mai mare sistem de conducte din SUA. Recompensă uriașă pe capul lor

Au paralizat cel mai mare sistem de conducte din SUA. Recompensă uriașă pe capul lor

Statele Unite au anunțat joi, 4 noiembrie, că oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informație care ajută la depistarea liderilor grupului de hackeri DarkSide, specializați în atacuri de tip ransomware.

Washingtonul a acuzat acest grup cu sediul în Rusia că se află în spatele masivului atac online care a paralizat Colonial Pipeline, cea mai mare rețea de conducte de produse rafinate din SUA, în urmă cu câteva luni.

Sunt eficiente recompensele?

Atacurile de tip ransomware exploatează breșele de securitate ale unei companii sau ale unei persoane pentru a cripta şi a bloca sistemele lor computerizate, solicitând ulterior o răscumpărare pentru a le debloca.

Alcătuit, potrivit experților, din criminali cibernetici experimentați, DarkSide fură date confidențiale de la companiile victime, adesea cu sediul în țări occidentale, și cere o răscumpărare pentru a le înapoia.

„Oferind acest premiu, Statele Unite își arată angajamentul de a preveni exploatarea victimelor atacurilor de tip ransomware din întreaga lume de către infractorii cibernetici”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Washingtonul a oferit, de asemenea, 5 milioane de dolari pentru informații care duc la arestarea sau acuzarea în orice țară a oricărei persoane care încearcă să participe la un atac alături de DarkSide. Unii experți se îndoiesc însă de eficiența unor astfel de promisiuni bănești. Cybercriminalitatea este în plină creștere.

Doar vârful aisbergului

Potrivit noilor date publicate în octombrie, 590 de milioane de dolari în plăți legate de ransomware au fost raportate autorităților americane în prima jumătate a anului 2021. Cifra este cu 42% mai mare decât suma dezvăluită de instituțiile financiare pentru întregul an 2020, potrivit raportul Trezoreriei SUA și există indicatori puternici că adevăratul cost este probabil să fie de miliarde.

Companiile  și instituțiile se confruntă cu presiuni intense pentru a scoate bani și a debloca datele, dar și pentru a nu dezvălui aceste atacuri clienților lor și autorităților care au emis avertismente severe împotriva plătirii infractorilor cibernetici.

author avatar
Tudor Borcea
383 afisari
Zenville

Ultimele știri

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...

Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri, o atenționare Cod galben de vreme instabilă.Conform hărții aferente avertizării meteo, mai multe județe...
proger