AcasăȘTIRI EXTERNEAtentatul de la Istanbul: Cinci suspecți inculpați în Bulgaria. Sofia spune ce...

Atentatul de la Istanbul: Cinci suspecți inculpați în Bulgaria. Sofia spune ce rol au avut aceștia

Atentatul de la Istanbul: Cinci suspecți inculpați în Bulgaria. Sofia spune ce rol au avut aceștia / Foto: printscreen

Cinci suspecți au fost inculpați în Bulgaria după atentatul din 13 noiembrie de la Istanbul, atribuit de autorități luptătorilor kurzi din PKK și aliaților lor din Siria, a anunțat ,sâmbătă, parchetul bulgar.

„Cinci persoane au fost inculpate pentru că l-au ajutat” pe unul dintre presupușii autori ai atacului să fugă”, a declarat Siyka Mileva, purtătoarea de cuvânt a procurorului general din Sofia, în Bulgaria. Rolul lor a fost „logistic”, a spus ea.

Zeci de arestări de la comiterea atacului

17 persoane  au fost reținute după atacul de duminică de la Istanbul, pe care autoritățile l-au atribuit luptătorilor kurzi PKK și aliaților lor din Siria, a anunțat vineri presa turcă. Atacul nu fusese revendicat vineri. Printre cele 17 persoane se numără și femeia acuzată că a plasat bomba pe o bancă de pe bulevardul Istiklal, în inima Istanbulului.

Șase persoane au fost ucise și 81 rănite în explozia din 13 noiembrie, pe această arteră pietonală aglomerată. Cei 17 suspecți, dintre care unii sunt acuzați că au contribuit direct la comiterea atacului, au fost închiși în închisoarea Marmara – cunoscută anterior sub numele de închisoarea Silivri – de la periferia Istanbulului.

51 de persoane au fost arestate la începutul acestei săptămâni. Principalul suspect, Alham Albashir, o femeie care a fost arestată duminică seara într-un apartament din suburbiile Istanbulului, ar fi un cetățeană siriană care a intrat clandestin în Turcia din nord-estul Siriei. Femeia în vârstă de 23 de ani a recunoscut crima în timp ce se afla în arest, potrivit autorităților.

Potrivit agenției oficiale de știri Anadolu, care citează raportul poliției, ea a declarat că a intrat pentru prima dată în contact cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în 2017, prin intermediul fostului ei iubit, și că ar fi păstrat o legătură cu organizația și după ce s-au despărțit.

PKK și YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), o miliție kurdă activă în Siria și acuzată de Turcia că ar fi afiliată la PKK, au negat orice implicare în atacul de la Istanbul. YPG a fost sprijinit de mai multe țări occidentale, inclusiv de Statele Unite și Franța, și s-a aflat în fruntea luptei împotriva grupării Stat Islamic (ISIS) în Siria. Ambele organizații sunt considerate „teroriste” de către Ankara, iar PKK este considerat „terorist” și de către SUA și UE.

author avatar
Tudor Borcea