AcasăȘTIRI EXTERNEAtentatul cu bombă de la Istanbul. Turcia spune cine se află în...

Atentatul cu bombă de la Istanbul. Turcia spune cine se află în spatele masacrului – VIDEO

Atentatul cu bombă de la Istanbul. Turcia spune cine se află în spatele masacrului - VIDEO / Foto: printscreen

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a acuzat, luni, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru atacul cu bombă care a ucis cel puțin șase persoane, duminică, pe strada comercială Istiklal din Istanbul și a anunțat arestarea a 22 de suspecți, inclusiv persoana despre care se crede că ar fi plasat bomba.

„Persoana care a plasat bomba a fost arestată (…) Potrivit concluziilor noastre, organizația teroristă PKK este responsabilă” pentru atentat, a declarat Suleyman Soylu într-un comunicat difuzat în cursul nopții de agenția oficială Anadolu și de televiziunea locală. Alți 21 de suspecți au fost de asemenea arestați, a adăugat el.

O femeie suspectă?

De asemenea, ministrul a acuzat forțele kurde care controlează cea mai mare parte din nord-estul Siriei, pe care Ankara le consideră teroriste, că s-ar afla în spatele atacului. „Credem că ordinul pentru atac a fost dat de la Kobane” (oraș din nordul Siriei), a adăugat el.

Oraș rămas celebru pentru bătălia din 2015 care a permis forțelor kurde să respingă gruparea teroristă ISIS, Kobane este controlat de Forțele Democratice Siriene (FDS), din care Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), aliate cu PKK, sunt o componentă majoră.

Atacul din Istanbul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu șase morți și 81 de răniți, dintre care jumătate au trebuit să fie spitalizați. Printre victime, toți cetățeni turci, se numără o fetiță de 9 ani și una de 15 ani.

Atacul a avut loc duminică, la mijlocul după-amiezii, pe ultrapopulara stradă pietonală Istiklal, frecventată de localnici și turiști. Închisă imediat după atac, accesul pe stradă a fost permis din nou luni dimineață, a anunțat presa turcă, informează France 24.

Suleyman Soylu nu a precizat condițiile în care a fost arestată persoana suspectă și nici dacă este vorba de o „femeie”, așa cum declaraseră duminică seara președintele Recep Tayyip Erdogan și apoi vicepreședintele său Fuat Oktay.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, se referise anterior la o „geantă” lăsată pe o bancă: „O femeie a stat pe o bancă timp de 40-45 de minute și după una sau două minute a avut loc o explozie. Toate datele despre această femeie sunt în curs de examinare”, a continuat el. „Fie că geanta conținea un cronometru, fie că cineva a activat-o de la distanță”, a adăugat el.

Președintele Erdogan a fost primul care a denunțat duminică seara, înainte de a zbura spre Bali, un „atac josnic”. Liderul de la Ankara a sosit pe insula indoneziană luni dimineață pentru a participa la summitul G20 al principalelor economii ale lumii.

PKK și NATO

PKK, considerat o organizație teroristă de Ankara, dar și de aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, duce o luptă armată împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor 1980. În trecut, a fost deseori acuzată de atacuri sângeroase pe teritoriul turc.

PKK se află, de asemenea, în centrul unui război încrâncenat între Suedia și Turcia, care blochează din luna mai intrarea Stockholmului în NATO, acuzând-o de lipsă de intransigență cu PKK. Ankara a cerut extrădarea mai multor membri ai săi în cadrul unui memorandum de înțelegere semnat în iunie cu Suedia și Finlanda, o altă țară nordică dornică să se alăture Alianței Atlantice.

Premierul suedez Ulf Kristersson a vizitat Ankara săptămâna trecută și i-a promis lui Recep Tayyip Erdogan că va aborda „preocupările” Turciei. Parlamentul suedez este pe cale să voteze modificarea Constituției pentru a înăspri legislația antiteroristă.

PKK este, de asemenea, vizat în mod regulat de operațiunile militare turcești împotriva bazelor sale din nordul Irakului și Siria. Luna trecută, numeroase acuzații retransmise de opoziție și de observatori turci, dar negate de autorități, au făcut referire la utilizarea de arme chimice de către armata turcă împotriva combatanților PKK, care au publicat o listă cu 17 nume, însoțită de fotografii ale unor persoane prezentate drept „martiri” uciși cu gaze toxice.

author avatar
Tudor Borcea