AcasăȘTIRI EXTERNE„Atelierul nuclear al lumii”. Programul atomic al Chinei amenință supremația SUA

„Atelierul nuclear al lumii”. Programul atomic al Chinei amenință supremația SUA

„Atelierul nuclear al lumii”. Programul atomic al Chinei amenință supremația SUA / Foto: printscreen

China și-a mărit de opt ori producția de energie nucleară în mai puțin de 20 de ani. Și 20 de noi reactoare sunt în construcție.

Emisiile de CO2 în China pe cap de locuitor s-au cvadruplat în 30 de ani. Ele sunt mai mult decât dublul celor din Stele Unite. Dar aceeași Chină, până în 2021, a instalat jumătate din noile parcuri eoliene și panouri solare din lume. Iar acum, conform ultimului raport al Asociației Mondiale Nucleare (WNA), țara este motorul energiei nucleare. Din cele 56 de reactoare aflate în construcție, nu mai puțin de 20 se află în China.

„Atelierul nuclear” al lumii

Producția nucleară în „atelierul lumii” a crescut deja de aproape opt ori în mai puțin de 20 de ani. De la 50 de terawați oră (TWh) la mijlocul anilor 2000, la 380 TWh în 2021.

Astfel, China a devenit al treilea mare producător de energie nucleară civilă din lume. Cele 54 de reactoare ale sale au în prezent o capacitate de 52 de gigawați (GW) fiind, în urma Franței care este numărul doi mondial.

Cu toate acestea, nu toți cei 61 GW din cele 56 de reactoare ale Franței sunt disponibili, deoarece jumătate dintre reactoarele țării sunt oprite, din cauza impactului cumulativ al restricțiilor din timpul pandemiei, a unei probleme de coroziune și a unor întârzieri la centrala nucleară Flamanville, scrie Ouest-France.

SUA, numărul unu mondial, rămân cu mult în frunte, cu 94,7 GW, dar cele 92 de reactoare ale sale sunt îmbătrânite, iar producția este în declin.

Construcție în timp record

Cu toate că energia nucleară reprezintă doar 5% din producția de energie a Chinei, aceasta își va crește producția și va depăși Franța în viitorul apropiat. Trei dintre cele șase reactoare care au intrat în funcțiune la nivel mondial în 2021 sunt chinezești. În prima jumătate a anului 2022, două din cele cinci reactoare care au intrat în funcțiune și toate cele trei reactoare a căror construcție a început sunt chinezești.

Iar construcția nu trenează: construcția centralei Tianwan 6, între Shanghai și Qingdao, a durat doar 56 de luni (mai puțin de cinci ani), un record pentru reactoarele care au intrat în funcțiune anul trecut, față de 122 pentru Kakrapar, în India, și 192, dacă totul merge bine, pentru EPR Flamanville. Reactorul din Normandia nu este încă în funcțiune, în timp ce omologul său chinez, de la Taishan, a cărui construcție a început mai târziu, a început deja să funcționeze și chiar a rezolvat, cu o oprire de un an, o problemă de proiectare a sistemului de fixare a combustibilului în vasul reactorului.

author avatar
Tudor Borcea
367 afisari

2 COMENTARII

  1. Împotriva statisticilor, Occidentul ne când gogoși că China e țara cea mai contaminantă. Dar germania și Polonia occidentali care nu s-au oprit din arderea cărbunilor, nu contaminează.

  2. Succes pentru China si Rusia occidentul este in prapastie dar sint primit la droguri ,poponari ,pedofili si crime

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger