AcasăȘTIRI EXTERNEAtacuri armate în SUA, Biden cere Congresului să interzică puștile de asalt...

Atacuri armate în SUA, Biden cere Congresului să interzică puștile de asalt / „Acționați rapid”

Atacuri armate în SUA, Biden cere Congresului să interzică armele de asalt / „Acționați rapid” / Foto: printscreen

După o nouă serie de crime cu arme de foc în SUA, președintele Joe Biden a reiterat, marți, apelul de a interzice sau cel puțin de a restricționa accesul la puștile de asalt, cerând Congresului să acționeze „rapid”.

„Flagelul violenței armelor de foc din America necesită o acțiune mai puternică”, a declarat președintele american, după ce șapte persoane au murit, luni, în urma unui atac cu armă de foc în Half Moon Bay, California, a doua tragedie de acest fel care a lovit comunitatea asiatică din acest stat din vestul SUA.

Opoziția republicanilor, pe zeci de mii de morți

Condamnând acest „nou act de violență fără sens”, democratul în vârstă de 80 de ani a menționat două proiecte de lege prezentate marți de trei senatori din partidul său.

Unul dintre ele vizează interzicerea totală a comercializării puștilor de asalt „de tip militari”. Cealălalt, mai modest, vizează creșterea vârstei legale pentru cumpărarea unei puști de asalt în SUA, de la 18 la 21 de ani, informează Le Journal de Montreal.

„Îndemn din nou ambele camere ale Congresului să acționeze rapid și să trimită această interdicție a puștilor de asalt pe biroul meu” pentru ratificare, a spus Joe Biden.

Președintele american a cerut de mult timp, și în van, restabilirea interzicerii în SUA a puștilor de asalt, așa cum a existat între 1994-2004, dar s-a lovit de opoziția Partidului Republican, care pretinde că apără dreptul constituțional de a purta arme de foc.

De la începutul anului, republicanii controlează Camera Reprezentanților, ceea ce face ca o interdicție totală să fie puțin probabilă.

Sâmbătă, un bărbat asiatic în vârstă de 72 de ani, înarmat cu o pușcă de asalt, a intrat în studioul de dans Star Ballroom din Monterey Park, California, unde a tras 42 de gloanțe și a ucis 11 bărbați și femei, toți peste 50 de ani.

Luni, la 600 de kilometri nord, în Half Moon Bay, o altă persoană, tot de origine asiatică, a ucis cel puțin șapte muncitori chinezi de la două ferme.

Împușcăturile în întreprinderi, în lăcașuri de cult, pe stradă, pe stadioane și în școli sunt un eveniment zilnic în Statele Unite. Numărul victimelor trebuie să fie deosebit de mare sau circumstanțele trebuie să fie deosebit de frapante pentru ca acestea să atragă atenția presei naționale.

Aproximativ 49.000 de persoane au murit din cauza rănilor prin împușcare în 2021 în Statele Unite, comparativ cu 45.000 în 2020, care era deja un an record. Aceasta înseamnă peste 130 de decese pe zi, dintre care mai mult de jumătate sunt sinucideri.

author avatar
Tudor Borcea