AcasăȘTIRI EXTERNEAtacul petrolierului Mercer Street. România cere explicații Iranului pentru uciderea comandantului român...

Atacul petrolierului Mercer Street. România cere explicații Iranului pentru uciderea comandantului român al navei

Atacul petrolierului Mercer Street. România cere explicații Iranului pentru uciderea comandantului român al navei

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român.

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  „Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie, a comunicat luni, 2 august, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Partea română a precizat că a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului „Mercer Street”.

„Atac deliberat, coordonat de Iran”

„ Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop, arată MAE.

„Atacul nu are nici o justificare”

„Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul „Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat”, mai precizează MAE.

Discuții între Bogdan Aurescu și omologii săi britanic și israelian

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat sâmbătă, 31 iulie, cu omologul său britanic, Dominic Raab, despre atacul asupra navei „Mercer Street”. Șeful diplomației române a purtat, în aceeași zi, discuții și cu omologul său israelian, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.

Israel, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat duminică Iranul că se află în spatele atacului petrolierului, în Marea Arabiei, Washington amenințând un „răspuns adecvat”, în timp ce Teheranul a negat orice legătură cu acest caz.

Joi, petrolierul Mercer Street, condus de compania unui miliardar israelian, a fost ținta unui atac cu drone, potrivit armatei americane care are nave în zonă.

Atacul, care nu a fost revendicat, a ucis două persoane: un britanic, angajat de compania de securitate Ambrey, și un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, deținut de israelianul Eyal Ofer. Nava Mercer Street naviga fără încărcătură din Dar es Salaam din Tanzania către Fujairah (Emiratele Arabe Unite), când a fost vizată, potrivit Zodiac Maritime.

Israel, SUA și Marea Britanie nu au nici un dubiu

Israel a arătat imediat cu degetul spre Iran, ministrul său de externe Yair Lapid acuzând vineri Republica Islamică că este „un exportator de terorism, distrugere și instabilitate care rănesc pe toată lumea”.

Diplomatul israelian a cerut acțiuni la ONU împotriva Iranului. Primul ministru israelian Naftali Bennett a declarat:„Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a efectuat acest atac asupra navei (…) Există dovezi ale acestui fapt”, scrie Boursorama.

La rândul ei Marea Britanie consideră că această acțiune „deliberată” a fost „efectuată de Iran”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Iar Statele Unite „sunt sigure că Iranul a efectuat atacul (…) care urmează unei serii de atacuri și unui comportament agresiv”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken. Washington „se consultă cu guvernele din regiune și nu numai pentru un răspuns adecvat și imminent”, a avertizat el.

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
502 afisari

6 COMENTARII

  1. O minciuna de la un cap la altul. Petrolier bombardat care nu sare în aer, el fiind în sine o bomba plutitoare, chiar dacă este gol. Un scenariu pus în practica ca pretext pentru atacarea Iranului, motivul real fiind producția de uraniu îmbogățit a acestuia. Pretexte false ca cele pentru invadarea Iraq ului și Afganistanului. Niște state încearcă declanșarea unui război în Golf pentru ca Israelul nu mai poate stăpâni situația. Dacă Iranul voia sa bombardeze ceva, bombarda direct Israelul, cu același tip de racheta cu care le-a dat în cap amerloci lor în Iraq, logic. Acum are și Aurescu motiv sa se bage în seama și sa arate cât de util este stăpânilor bichonului. Halal ministru de externe.

  2. Pearl Harbor,22 Decembrie 1989,11 Septembrie ,Yugoslavia,Siria, si altele ,suntem satui.Cat priveste ingramaditul de la MAE ,e mai prost ca noaptea.De fapt ca multi dintre asazisii romani.

  3. Au zis ca e Iran sa ejaculeze ulei pe plaje si a scăpat ca se mai scapa sa stiti. Ohohoho cati copii nu au murit din gresala odata din gresala au scapat o racheta si au distrus un convoi al cruci rosii oho alta data au distrus televiziunea americana asociatii din presa.
    Se mai intampla nu e ceva sa zici ca nu.

  4. A devenit evident că războiul împotriva Iranului, cu România parte, s-a dorit dinainte de evenimentul-pretext. Implicarea serviciului secret israelian Mossad în activitatea navelor operate de Zodiac este trecută sub tăcere.
    Vasele israeliene implicate (pe care a murit un român cu nume nepomenit Incă), Zodiac Maritime, ale familiei Ofer, infiltrează agenţi şi asasini Mossad în Iran şi în regiune, conform jurnalistului evreu Richard Silverstein (v. articolul său: „Ofer Brothers Ships Transported Mossad Agents to Iran“). Şi presa israeliană a relatat cum, din culise, acum zece ani, Mossad-ul a intervenit cu o scrisoare secretă ce a oprit în mod misterios o comisie a Knesset-ului (parlamentul israelian) să investigheze deplasările în Iran ale acestei companii maritime, căci era partenera serviciului secret evreiesc (v. articolul „Censor says didn’t shut down Ofer Knesset hearing“ al publicaţiei israeliene Ynetnews).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger