AcasăȘTIRI EXTERNEAtacul navei Marcer Street. Șeful CIA se întâlnește în Israel cu directorul...

Atacul navei Marcer Street. Șeful CIA se întâlnește în Israel cu directorul Mossad

Atacul navei Marcer Street. Șeful CIA se întâlnește în Israel cu directorul Mossad

Vizita șefului Agenției Centrale de Informații a SUA intervine într-un context de noi tensiuni internaționale cu Teheranul.

William Burns este așteptat marți, 10 august, în Israel, în cadrul  unei vizite de trei zile în care va ajunge și în Cisiordania ocupată, au declarat oficiali israelieni și palestinieni.

Nefăcutele Republicii Islamice

Potrivit site-ului de știri israelian Walla News, directorul CIA urmează să se întâlnească cu premierul israelian Naftali Bennett, precum și cu noul șef al serviciului de informații externe al Israelului (Mossad), David Barnea, pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului și despre activitățile Teheranului în regiune, într-un context de tensiuni crescute între cele două țări inamice.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului israelian a confirmat vizita lui Burns pe pământul israelian, fără însă să comenteze subiectele care vor fi abordate în timpul acestor discuții, scrie AFP.

Discuții cu președintele Autorității Palestiniene

William Burns urmează să se întâlnească și cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, la Ramallah în Cisiordania ocupată joi, a declarat un oficial palestinian pentru AFP. Potrivit site-ului Walla News, el se va întâlni și cu șeful informațiilor palestiniene Majed Faraj.

Vizita șefului CIA are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Israel și Iran după ce, la 29 iulie, petrolierul MT Mercer Street, navă operată de o companie deținută de un miliardar israelian, a fost ținta unui atac cu drone în largul coastei Omanului, fatal pentru un ofițer de securitate britanic și pentru comandantul vasului, un român.

Marea, Iran și dronele

SUA, Marea Britanie și Israel au arătat foarte repede cu degetul către Iran, care a negat orice implicare, pe fondul atacurilor în serie și al sabotajelor în apele regiunii.

Vineri, Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM) a dat publicităţii rezultatele unei anchete potrivit căreia două drone capcană au ratat mai întâi ţinta, după care o a treia „încărcată cu explozibil de uz militar” s-a abătut asupra MT Mercer Street.

Experţi americani „au concluzionat, pe baza probelor” că această dronă „a fost fabricată în Iran”, apreciind că „distanţa între coastele iraniene şi locul” unde s-a produs atacul este compatibilă cu raza de acțiune a precedentelor atacuri cu dronă atribuite Teheranului.

Diplomat de carieră, William Burns a fost la originea, sub președinția lui Barack Obama, unei apropieri cu Iranul, conducând astfel negocieri secrete în 2011 și 2012, în Oman, cu această țară inamică, în ciuda absenței relațiilor diplomatice cu Statele Unite.

Aceste negocieri au făcut posibilă deschiderea unor discuții oficiale între Teheran și marile puteri (Statele Unite, China, Rusia, Germania, Franța, Regatul Unit), ceea ce a condus la acordul din 2015 privind energia nucleară iraniană (JCPOA), căruia Israel i s-a opus și din care fostul președinte american Donald Trump s-a retras.

 

author avatar
Tudor Borcea