AcasăȘTIRI EXTERNEAtacatorul de pe aeroportul din Chișinău a murit! Cât de periculos era...

Atacatorul de pe aeroportul din Chișinău a murit! Cât de periculos era bărbatul

Atacatorul din Tadjikistan, care a împușcat mortal două persoane vineri pe Aeroportul Chișinău, a murit luni la spital, la trei zile după atac.

Bărbatul în vârstă de 43 de ani a rămas inconștient după ce a fost rănit în timpul schimbului de focuri de armă de pe aeroport, iar luni în jurul orei 22.20 a fost declarat decesul.

Cum ajunsese atacatorul la Chişinău?

Criminalul ar fi ieșit ilegal din Tadjikistan, țara sa de origine. După ce a traversat ilegal frontiera de stat a Tadjikistanului, unde era căutat pentru răpirea unui vicepreședinte de bancă, bărbatul a intrat în Uzbekistan. De acolo, ar fi luat o cursă aeriană spre Turcia, iar ulterior spre Chișinău.

După ce i s-a interzis intrarea în Republica Moldova, a luat arma de la polițistul de frontieră și a tras mai multe gloanțe. Bărbatul se numea Rustam Ashurov și era cercetat pentru răpirea unui vicepreședinte de băncă.

Nu era mercenar Wagner

Procuratura a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism. Atacatorul urma a fi judecat în Republica Moldova.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că la data intrării pe teritoriul Republicii Moldova, bărbatul nu figura în „niciun sistem informațional de căutare” și nu era membru Wagner sau al vreunei grupări teroriste.

author avatar
Andreea Vlad