Un bărbat care a murit acum 3000 de ani, probabil între 1370 și 1310 î.Hr., este cea mai veche victimă cunoscută a unui atac de rechin. Specia responsabilă de atac ar fi un rechin tigru sau un rechin alb.
Oamenii de știință tocmai au dezvăluit secretele scheletului său, descoperit în Japonia, lângă Marea Interioară Seto. Au descoperit aproape 800 de răni, ale căror caracteristici indică faptul că victima era probabil încă în viață în timpul atacului, explică The Independent.
„Mâna stângă i-a fost smulsă, probabil într-un gest de apărare”, presupune echipa de cercetare.
790 de leziuni traumatice
Analizând rănile, „localizate în principal pe brațe, picioare, piept și abdomen”, arheologii au afirmat că pot exclude ipoteza conflictului uman și a unor cauze animale, cum ar fi prădătorii sau necrofagii.
„Victima are cel puțin 790 de leziuni traumatice perimortem, caracteristice unui atac de rechin, inclusiv tăieturi osoase adânci, perforații și fracturi făcute de obiect ascuțit”.
Cartografierea mușcăturilor
Folosind atât arheologia, cât și tehnicile medico-legale, grupul internațional de oameni de știință a recreat cu atenție cele întâmplate în timpul acestei întâlniri tragice cu prădătorul oceanelor.
În studiul lor, publicat în Journal of Archeological Science: Reports , leziunile au fost cartografiate pe un model 3D al scheletului uman pentru a facilita vizualizarea și analiza.
Descoperirea oaselor a avut loc în timpul studierii dovezilor unor traume severe asupra scheletelor preistorice de vânători-culegători, la Universitatea din Kyoto.
Tsukumo # 24
Așa a fost găsit scheletul unui bărbat adult, complet mutilat, denumit Tsukumo # 24. Rezultatele căutărilor indică faptul că trupul său a fost recuperat la scurt timp după atac și îngropat împreună cu familia sa într-un cimitir. Oamenii de știință au precizat că piciorul drept al scheletului lipsea și piciorul stâng a fost așezat deasupra corpului, într-o poziție inversată.
„Am fost la început uimiți de ceea ce ar fi putut provoca 790 de răni adânci, zimțate Au fost atât de multe și totuși a fost înmormântat în cimitirul comunității de pe situl Tsukumo”, au declarat într-un comunicat J. Alyssa White și Rick Schulting, de la Universitatea din Oxford.
Potrivit acestora, bărbatul ar fi putut fi atacat în timp ce pescuia împreună cu tovarășii săi. Pe baza caracteristicilor și distribuției semnelor dinților, oamenii de știință cred că specia responsabilă pentru atac a fost fie un rechin tigru, fie un rechin alb, scrie Slate.
„Această descoperire nu oferă doar o nouă perspectivă asupra Japoniei antice”, a spus Mark Hudson, coautor al studiului. „Este, de asemenea, un exemplu rar în care arheologii sunt capabili să reconstruiască un episod dramatic din viața unei comunități preistorice”.