AcasăȘTIRI EXTERNEAtac la GNL-ul Americii. China scoate miliarde pe masa Qatarului / Giganții...

Atac la GNL-ul Americii. China scoate miliarde pe masa Qatarului / Giganții energetici ai Beijingului

Atac la GNL-ul Americii. China scoate miliarde pe masa Qatarului / Giganții energetici ai Beijingului / Foto: NS Energy

China este pregătită să investească miliarde de dolari în proiectul de extindere a gazului natural lichefiat (GNL) din Qatar. Beijingul este în discuții avansate pentru a asigura o cantitate semnificativă de livrări de gaze naturale din Qatar, pe fondul unei dispute tot mai mari cu SUA și Australia.

Giganții energetici chinezi de stat China National Petroleum Corp. (CNPC) și Sinopec sunt în discuții avansate pentru a investi în proiectul de extindere a gazului natural lichefiat (GNL) din Qatar, în valoare de 30 de miliarde de dolari.

Ambiții uriașe pentru Qatar

Se pare că cele două companii doresc să achiziționeze GNL în cadrul unui contract pe termen lung legat de proiectul de extindere a câmpului North Field din Qatar. Se așteaptă ca CNPC și Sinopec să investească câte o participație de cinci procente fiecare în două instalații de export separate din proiectul de expansiune North Field.

Extinderea North Field include șase terminale de GNL (purificare, procesare convertire a gazului natural în gaz lichefiat) care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an (mtpa) la 126 mtpa până în 2027, consolidând statutul capitalei Doha ca cel mai mare producător de GNL din lume.

Acest acord ar marca primul parteneriat de acest tip între China și Qatar. Cele două țări se numără printre primii consumatori și producători de GNL din lume.

De asemenea, Qatar ar ajuta efectiv China să creeze un tampon împotriva volatilității prețurilor la vedere și să își diversifice importurile de energie, scrie The Cradle.

Criza energetică și războiul din Ucraina

„Participația, chiar și în mic procent, ar oferi Chinei acces direct la acest proiect extrem de globalizat și ar învăța din experiența sa de management și operațională”, a declarat un oficial de rang înalt din industria de la Beijing. Informația vine într-un moment în care relațiile dintre Beijing și doi mari furnizori de GNL – SUA și Australia – sunt la cel mai jos nivel.

Cu toate acestea, criza energetică globală nu a afectat foarte mult nevoile energetice ale Chinei, deoarece petrolul rusesc a fost disponibil în exces pentru țările care au refuzat să condamne invazia militară a Kremlinului în Ucraina.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită ar fi redus aprovizionarea cu petrol a Chinei, furnizând mai puțin țiței decât se așteptau cumpărătorii chinezi. Decizia ar fi fost legată de cererea crescută din partea Occidentului, în condițiile în care mai multe țări NATO se află într-o criză energetică severă, exacerbată de interzicerea petrolului rusesc.

De asemenea, acordul vine într-un moment în care Washingtonul se confruntă cu presiuni sporite pentru a reduce prețurile în creștere ale combustibililor, cauzate de sancțiunile economice impuse Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea
1.315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger