AcasăȘTIRI EXTERNEAtac furibund la Londra împotriva Chinei. „Cea mai mare amenințare pe termen...

Atac furibund la Londra împotriva Chinei. „Cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru Marea Britanie

Atac furibund la Londra împotriva Chinei. „Cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru Marea Britanie / Foto: Facebook

Fostul ministru britanic de Finanțe, Rishi Sunak, care candidează pentru a-i succeda premierului Boris Johnson, a lansat duminică un atac virulent la adresa Chinei, pe care a descris-o drept „cea mai mare amenințare pe termen lung” la adresa Marii Britanii. Acuzând China că „ne fură tehnologia și se infiltrează în universitățile noastre”, Rishi Sunak a luat atitudine împotriva rivalei sale în cursa pentru 10 Downing Street, Liz Truss, care, în calitate de șefă a diplomației britanice, a avut ocazia să își înăsprească tonul față de Beijing.

Rishi Sunak promite, dacă va fi ales de membrii Partidului Conservator, să închidă cele 30 de institute Confucius din Marea Britanie. Finanțate de guvernul chinez, aceste instituții au ca scop promovarea limbii și culturii chineze, dar sunt acuzate de unii parlamentari conservatori că sunt folosite pentru propagandă și spionaj.

 O „alianță de tip NATO” pentru a apăra țara de China

Într-un comunicat, el a spus că chinezii „susțin invazia fascistă a lui Putin în Ucraina, cumpărându-i petrolul și încearcă să își intimideze vecinii, inclusiv Taiwanul”. „Ei împovărează țările în curs de dezvoltare cu datorii insurmontabile și le folosesc pentru a le confisca activele sau pentru a le amenința cu un pistol diplomatic”, a acuzat el.

„Își torturează, închid și îndoctrinează propriul popor, în special în Xinjiang și Hong Kong, încălcând drepturile omului. „Voi împiedica China să ne acapareze universitățile și voi oferi întreprinderilor și instituțiilor publice britanice securitatea cibernetică de care au nevoie”, a continuat el, informează Le Figaro.

Printre promisiunile lui Rishi Sunak se numără crearea unei alianțe internaționale de tip NATO pentru a se „apăra” de atacurile tehnologice chinezești, dezvoltarea MI5 – serviciul secret intern al Marii Britanii – sprijinirea companiilor și universităților pentru a „contracara spionajul industrial chinezesc” și prevenirea achizițiilor chinezești în sectoare cheie.

Votul prin corespondență, la care pot participa aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, va începe pe 5 august și se va încheia pe 2 septembrie, înainte ca învingătorul să fie anunțat pe 5 septembrie. Sondajele îi dau lui Liz Truss un avans mare

author avatar
Tudor Borcea