AcasăȘTIRI EXTERNEAsediu cu arcuri și săgeți în capitala Braziliei. Parlamentul, luat cu asalt...

Asediu cu arcuri și săgeți în capitala Braziliei. Parlamentul, luat cu asalt – VIDEO

Asediu cu arcuri și săgeți în capitala Braziliei. Parlamentul, luat cu asalt

Violente ciocniri între indigenii brazilieni și forțele de poliție au avut loc marți, 22 iunie, în fața parlamentului din Brasilia, primii trăgând cu săgeți asupra forțelor de ordine care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Serviciul de presă al Camerei Deputaților a indicat că cel puțin 500 de manifestanți au „încercat să invadeze” una din intrările din Parlament.

Cel puțin trei polițiști au fost răniți de săgețile indigenilor, în timp ce poliția a răspuns cu grenade asurzitoare și gaze lacrimogene. Nativii, la rândul lor, au asigurat că au manifestat pașnic împotriva unui proiect de lege care le-a încălcat drepturile, atunci când au fost atacați de membrii forțelor de securitate într-un mod „brutal”.

În materialele care au circulat pe rețelele de socializare se potvedea indigeni care strigă, aleargă și  filmează cu telefoanele mobile ciocnirile cu forțele de ordine, în nori de gaze lacrimogene. Unii și-au pierdut cunoștința și au fost salvați de pompieri, potrivit fotografiilor publicate de organizatorii protestelor.

Apib, Asociația Popoarelor Indigene din Brazilia, a declarat că doi indigeni au fost spitalizați după ce au fost „ grav răniți” și că „o duzină de copii, bătrâni și femei au fost ușor afectați”. „Astăzi este o zi îngrijorătoare pentru demonstranți, dar și pentru democrație”, a declarat Joenia Wapichana, prima parlamentară indigenă, scrie Le Figaro.

Pământurile ancestrale, deschise exploatării industriale

Ciocnirile au provocat suspendarea sesiunii comisiei parlamentare care dezbătea controversatul text.

Diverse grupuri indigene au manifestat de la începutul lunii la Brasilia împotriva acestui proiect de lege care modifică regulile în vigoare privind delimitarea teritoriilor lor.

Indigenii se tem că pământurile lor ancestrale, unde dreptul lor de a trăi este garantat de Constituție, sunt deschise exploatării comerciale, inclusiv exploatării forestiere și exploatării miniere.

De la venirea la putere în 2019, președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a susținut exploatarea resurselor pământurilor indigene și din zonele protejate din Amazon.

 

author avatar
Tudor Borcea