AcasăȘTIRI EXTERNEAsaltul Capitoliului. Polițiștii depun plângere împotriva lui Donald Trump

Asaltul Capitoliului. Polițiștii depun plângere împotriva lui Donald Trump

Asaltul Capitoliului. Polițiștii depun plângere împotriva lui Donald Trump/ Foto: Facebook

Doi agenţi din cadrul poliţiei Capitoliului au depus plângere împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, pentru incitare la asaltul violent lansat la 6 ianuarie împotriva emblematicei instituții a legislativului american.

Un ofițer de poliție a decedat și alte zeci de persoane au fost rănite în timpul acestui episod violent care a marcat profund Statele Unite și a îngrijorat majoritatea țărilor occidentale.

„Răni fizice și psihologice”

Cei doi poliţişti care sunt la originea plângerii împotriva lui Trump sunt James Blassingame şi Sidney Hemby. Ei afirmă că au suferit „răni fizice şi psihologice” în timpul confruntărilor violente, instigate,  potrivit lor de fostul șef al statului, care își trăia ultimele zile de mandat şi care refuza categoric să-şi recunoască înfrângerea în faţa democratului Joe Biden.

„Insurgenții au fost încurajați de comportamentul domnului Trump în ultimele luni ale mandatului, ceea ce i-a determinat pe susținătorii săi să creadă falsele sale afirmații că ar fi fost pe punctul să fie expulzat din Casa Albă din cauza unei fraude electorale masive”, subliniază cei doi în plângerea depusă la tribunalul federal din Washington.

Insurgenții, „încinși la roșu” de Trump

„Mulțimea insurgenților, pe care Trump a încins-o la roșu, a încurajat-o, a incitat-o, a îndrumat-o, a ajutat-o ​​și a cărei complice a fost, și-a deschis drumul cu forța în fața semnatarilor plângerii și colegii lor, urmărindu-i și atacându-i”, arată James Blassingame şi Sidney Hemby.

Blassingame, un polițist afro-american care a lucrat pentru poliția Capitolului timp de 17 ani, a declarat că a suferit răni la cap și la spate și a suferit și de sechele psihologice în urma evenimentelor de la Capitoliu. El mai afirmă și că a fost ținta unor atacuri rasiste din partea susținătorilor fostului președinte al SUA.

Hemby, aflat în funcție timp de 11 ani, a fost lovit la mâini și genunchi după ce a fost strivit de ușile clădirii Capitolului și a primit jeturi cu substanțe chimice pe față și pe corp în timpul asaltului.

„În general, polițistul Hemby are o atitudine calmă, dar i-a fost greu să gestioneze consecințele psihologice ale atacurilor implacabile”, se arată în plângere, care enumeră toate ocaziile în Trump pare să-i fi încurajat pe atacatorii clădirii Congresului, scrie AFP.

Cei doi polițiști cer despăgubiri de cel puțin 75.000 de dolari fiecare, precum și o amendă a cărei cuantum nu a fost specificat.

 

author avatar
Tudor Borcea