AcasăȘTIRI EXTERNEAsaltul Capitoliului. Patru extremiști riscă 20 de ani de închisoare / Se...

Asaltul Capitoliului. Patru extremiști riscă 20 de ani de închisoare / Se confruntă cu o acuzație foarte rară – VIDEO

Asaltul Capitoliului. Patru extremiști riscă 20 de ani de închisoare / Se confruntă cu o acuzație foarte rară - VIDEO / Foto: printscreen

Patru membri ai miliției de extremă-dreapta din SUA Oath Keepers au fost găsiți vinovați de răzvrătire împotriva autorităților statului. Cu vârste cuprinse între 38 și 64 de ani, ei riscă 20 de ani de închisoare pentru că au planificat atacul asupra Congresului american la 6 ianuarie 2021.

Patru membri ai miliției de extremă-dreapta Oath Keepers au fost recunoscuți vinovați de „sediție” pentru rolul lor în atacul de la Capitoliu, pus în practică de susținătorii lui Donald Trump, după al doilea proces pentru această acuzație extrem de rară.

„Trădători” periculoși sau „fanfaroni”?

Aproape o mie de persoane au fost arestate și inculpate de la atacul din 6 ianuarie 2021. Dintre aceștia, doar 14 activiști din grupările de extremă dreapta, nouă membri ai Oath Keepers și cinci membri ai Proud Boys, au fost acuzați de „sediție”, (care se poate traduce și prin rebeliune, răzvrătire) o acuzație pasibilă de până la 20 de ani de închisoare care presupune planificarea utilizării forței pentru a se opune guvernului. De remarcat că în unele țări UE, precum Belgia, sediția (rebeliunea) nu sunt menționate în Codul Penal.

Din cauza lipsei de spațiu în tribunalul federal din Washington D.C., procesul celor de la Oath Keepers, acuzați că s-au antrenat și s-au înarmat pentru atacul din 6 ianuarie 2021, a fost organizat în două etape. Un prim proces s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2022 cu un verdict mixt: fondatorul miliției, Stewart Rhodes, și un oficial local au fost găsiți vinovați de răzvrătire, dar cei trei co-inculpați au fost achitați pentru această acuzație.

Luni, la finalul celui de-al doilea proces, jurații i-au găsit vinovați pe ultimii patru membri Oath Keepers, bărbați cu vârste cuprinse între 38 și 64 de ani, descriși drept „trădători” periculoși de către acuzare, dar doar „fanfaroni” de către avocații lor, scrie Le Monde.

Procesul celor de la Proud Boys, inclusiv al liderului lor, Enrique Tarrio, a început în decembrie 2022 și era încă în desfășurare luni în aceeași instanță.

„Vedeta” din biroul lui Nancy Pelosi

În plus, un bărbat în vârstă de 62 de ani, Richard Barnett, care a fost fotografiat cu picioarele pe biroul președintei democrate de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în timpul atacului, a fost condamnat pentru alte infracțiuni: obstrucționarea unei proceduri oficiale și furt și pătrunderea într-o clădire oficială cu o armă periculoasă (un baston capabil să trimită șocuri electrice).

Potrivit rechizitoriului, acest susținător al mișcării conspiraționiste Qanon i-a lăsat un mesaj jignitor lui Pelosi și i-a furat un plic pe care aceasta îl semnase.

În timpul procesului său, el a fost sfidător, spunând că a fost „împins în interiorul” Capitoliului de către mulțime. Sentința va fi pronunțată în luna mai. Între timp, el rămâne în arest la domiciliu cu brățară electronică.

author avatar
Tudor Borcea