AcasăȘTIRI EXTERNEAsaltul asupra Capitoliului. Secret Service a fost în contact cu miliția Oath...

Asaltul asupra Capitoliului. Secret Service a fost în contact cu miliția Oath Keepers, înainte de revolta din 6 ianuarie / „Ar fi fericiți să ne ajute”

Asaltul asupra Capitoliului. Secret Service a fost în contact cu miliția Oath Keepers, înainte de revolta din 6 ianuarie / Foto: printscreen

Agenții Secret Service din SUA au fost în contact cu membrii miliției Oath Keepers înainte de implicarea lor în revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie și chiar s-au întâlnit cu unii dintre ei.

 

Un oficial din cadrul Secret Service a declarat că membrii miliției Oath Keepers ar fi contactat ocazional agenția federală pentru a se informa cu privire la obiectele care sunt permise la mitinguri.

Secret Service ar fi „fericit” să ajute

Când agenții au aflat că grupul plănuia mitinguri, au încercat să se întâlnească cu membri Oath Keepers, ceea ce este o practică obișnuită cu grupurile care planifică astfel de evenimente.

Legăturile dintre grup și agenție au fost din nou analizate, deoarece liderul lor, Stewart Rhodes, a afirmat că a fost în contact cu agenții Secret Service.

Rhodes ar fi trimis mesaje text către alți membri în care susținea că, dacă ar fi fost chemați să lupte de fostul președinte Donald Trump, Secret Service ar fi „fericit” să ajute, potrivit dovezilor furnizate în instanță. Rhodes a fost arestat pentru rolul în atacul asupra clădirii Capitoliului, fiind acuzat de „răzvrătire” împotriva autorităților.

„Suntem conștienți că persoane din partea Oath Keepers ne-au contactat în trecut pentru a face cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, scrie Daily Mail.

„Dacă ne cheamă în calitate de miliție, cred că serviciile secrete ar fi bucuroase să ne aibă acolo”, a scris Rhodes, potrivit procurorilor. Rhodes a continuat spunând că această concluzie s-a bazat pe numeroasele contacte pozitive între Oath Keepers și Secret Service înainte de mai multe mitinguri ale lui Trump, înainte de 6 ianuarie.

Un alt fost lider al miliției Oath Keeper, John Zimmerman, a declarat că el crede că Rhodes a fost în contact cu agenția încă din perioada premergătoare alegerilor din 2020.

Zimmerman a declarat că Rhodes a luat legătura cu el pentru a discerne ce arme vor avea voie să poarte și i-a spus în repetate rânduri că este în contact cu agenții. Deși Zimmerman nu a fost încă acuzat de nicio infracțiune, el a afirmat că membrii Oath Keeper care au fost acuzați de „conspirație și sediție” (rebeliune împotriva ordinii de stat, pasibilă cu o pedeapsă de până la 20 de ani cu închisoarea în SUA) în timpul revoltei, s-au adunat în Carolina de Nord în timp ce el era lider acolo.

Mărturiile din cadrul anchetei Congresului privind revolta și investigațiile federale ulterioare au dezvăluit multiple legături între agențiile federale și milițiile și grupurile care au participat la adunare.

Democrații s-au ascuns ca iepurii

Vestea vine în contextul în care noi înregistrări video îi arată pe președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și pe liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, sunând frenetic la oficiali aleși și lideri militari pentru a obține ajutor în timp ce legislatorii se ascundeau într-o locație sigură, în timpul asaltului Capitoliului.

Compilația video o arată pe Pelosi sunându-l pe guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, implorând sprijinul Gărzii Naționale, în timp ce îi urmărește la televizor pe susținătorii lui Donald Trump care pătrund în Capitoliu. „Este pur și simplu îngrozitor și totul la instigarea președintelui Statelor Unite”, a declarat Pelosi în videoclip.

Este pentru prima dată când a fost prezentată o înregistrare video a orelor frenetice în care legislatorii s-au ascuns în locații nedezvăluite în timp ce poliția se lupta cu mulțimea. Noua înregistrare a apărut la finalul audierii în care comisia a votat în unanimitate, cu 9-0, pentru a-l cita pe Trump să depună mărturie sub jurământ și să predea documente legate de revolta de la Capitoliu.

Oath Keepers este o miliție americană de extremă dreapta, antiguvernamentală, ai cărei membri pretind că apără Constituția Statelor Unite. A fost înființată în 2009 de către fondatorul Elmer Stewart Rhodes, avocat și fost parașutist.

Grupul își încurajează membrii să nu se supună ordinelor care, în opinia lor, ar încălca Constituția. Cercetările privind membrii lor au determinat că două treimi dintre membrii Oath Keepers sunt foști militari sau forțe de ordine, iar o zecime sunt militari sau forțe de ordine în activitate.

author avatar
Tudor Borcea