AcasăȘTIRI EXTERNEArsenalul nuclear al Rusiei. Ce fel de arme ar putea folosi Putin?...

Arsenalul nuclear al Rusiei. Ce fel de arme ar putea folosi Putin? – VIDEO

Arsenalul nuclear al Rusiei. Ce fel de arme ar putea folosi Putin? / Foto: Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare” de 300.000 de rezerviști. Liderul de la Kremlin spune că este gata să folosească arme nucleare pentru a „apăra Rusia”. „Vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru”. Dar ce fel de arme nucleare au forțele rusești? Care este situația arsenalului nuclear rusesc?

Potrivit Federation of American Scientists (FAS), Rusia are 5977 de focoase nucleare. FAS este un ONG fondat în 1945 de oameni de știință americani pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor nucleare.

Peste 1600 de focoase nucleare desfășurate

Conform aceleiași organizații, NATO are 5943 de focoase nucleare (peste 5400 pentru Statele Unite). Rusia are peste 1 600 de focoase operaționale și de focoase desfășurate.

Aceste 1600 de focoase sunt gata să fie lansate de la sol, de pe un submarin sau de pe un avion. Ele sunt în principal strategice și contribuie la ceea ce se numește descurajarea nucleară. Estimările Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm sunt similare. Potrivit institutului, Rusia are 6255 de focoase nucleare, față de 5550 pentru Statele Unite, cu 1600 de focoase nucleare desfășurate pentru Rusia, față de 1800 pentru Statele Unite.

Aproape 1600 de rachete nucleare ar putea fi lansate de la sol, de pe un submarin sau de pe un avion foarte rapid.

„Satan 2”, cea mai mare rachetă nucleară intercontinentală

Rusia a dezvoltat recent o rachetă numită de NATO „Satan 2”. Este cea mai mare rachetă nucleară intercontinentală proiectată vreodată. Această rachetă poate lovi la o distanță de peste 10.000 de kilometri și poate distruge un teritoriu la fel de mare ca Franța sau statul Texas, informează TV5Monde.

RS-28 Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală care cântărește aproximativ 100 de tone și conține aproape 12 focoase nucleare.

Rusia a dezvoltat, de asemenea, rachete hipersonice pe care le-a desfășurat în enclava Kaliningrad. Rachetele hipersonice Kinjal (pumnal în limba rusă) ar trebui să evite interceptarea de către un scut antirachetă. Acestea pot fi echipate cu un focos nuclear.

Alte focoase sunt mai puțin distructive. Acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă împotriva unei armate inamice. Acestea se numesc arme nucleare tactice. Numărul de focoase nucleare tactice din arsenalul rusesc nu este cunoscut.

author avatar
Tudor Borcea