AcasăȘTIRI EXTERNEArsenalul nuclear al Chinei: Pentagonul dezvăluie cifre care dau fiori. Câte focoase...

Arsenalul nuclear al Chinei: Pentagonul dezvăluie cifre care dau fiori. Câte focoase va avea Beijingul în următorii ani

Arsenalul nuclear al Chinei: Pentagonul dezvăluie cifre care dau fiori. Câte focoase va avea Beijingul în următorii ani / Foto: printscreen

Până în 2035, arsenalul nuclear al Chinei va ajunge la 1.500 de focoase nucleare, fiind pe cale să se tripleze, a anunțat Pentagonul într-un raport publicat marți. Departamentul american al Apărării a subliniat, de asemenea, îmbunătățirea constantă a forțelor aeriene chineze.

 

SUA a identificat China ca fiind principala sa provocare militară, iar raportul anual privind armata chineză evidențiază o creștere atât a forțelor nucleare, cât și a celor convenționale.

„Progrese rapide pe toate fronturile”

Pentagonul estimează că stocul chinezesc de focoase nucleare operaționale a depășit 400, precizează raportul, adăugând că, „dacă China continuă să își mărească arsenalul nuclear în acest ritm, va avea, după toate probabilitățile, un stoc de aproximativ 1.500 de focoase” până în 2035.

Această extindere a arsenalului nuclear chinez ar putea fi o sursă de instabilitate, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Totuși, arsenalul Chinei este mult în urma celui al Statelor Unite și al Rusiei, care au fiecare câteva mii de focoase nucleare.

Beijingul lucrează de asemenea la modernizarea rachetelor balistice care ar putea purta aceste focoase și a testat 135 în 2021, „mai multe decât restul lumii” dacă nu le luăm în calcul pe cele lansate în conflicte militare, se arată în raport, informează Le Journal de Montreal.

Iar forțele aeriene chinezești fac pași mari, „recuperând rapid decalajul față de forțele aeriene occidentale”. Un oficial militar de rang înalt a declarat, înainte de publicarea raportului, că forțele aeriene chineze încearcă să facă „progrese rapide pe toate fronturile”, inclusiv în ceea ce privește echipamentele, piloții și alt personal.

De asemenea, China întreprinde „acțiuni mai coercitive și mai agresive în regiunea Indo-Pacific”. Acest lucru este valabil mai ales în jurul Taiwanului, o insulă revendicată de Beijing ca parte a teritoriului său.

O vizită pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în august, a sporit tensiunile, iar China a efectuat cele mai agresive exerciții militare în jurul insulei din anii 1990 încoace, ca răspuns.

De atunci, tensiunile au scăzut, dar oficialul militar de rang înalt a declarat că activitatea chineză în jurul Taiwanului, deși a scăzut, este în continuare mai mare decât înainte și reprezintă un motiv de îngrijorare.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger