AcasăȘTIRI EXTERNECine este prima chinezoaică care a efectuat o ieșire în spațiu (FOTO/VIDEO)

Cine este prima chinezoaică care a efectuat o ieșire în spațiu (FOTO/VIDEO)

„Armonia celestă”. Prima chinezoaică care a efectuat o ieșire în spațiu (FOTO/VIDEO)

Astronautul Wang Yaping a devenit, luni, 8 noiembrie, prima femeie din China care a efectuat o ieșire în spațiu, în scopul continuării construcției stației spațiale a gigantului asiatic. 

Pilot și colonel în cadrul Forțelor Aeriene, Wang Yaping (41 de ani) face parte din misiunea Shenzhou-13, lansată la mijlocul lunii octombrie.

O jumătate de an în zero gravitație

Echipajul, alcătuit și din astronauți bărbați, va sta șase luni (un record pentru China) în Tianhe („Armonia celestă”), singurul modul aflat deja pe orbită dintre cei trei care vor constitui în cele din urmă stația spațială chineză.

Misiunea lor este de a continua construcția acestei stații și, de asemenea, de a a-și testa capacitatea de a rezista acestei lungi șederi de jumătate de an în condiții de gravitate zero, care le va pune organismul la grea încercare.

Alături de generalul Zhai Zhigang (55 de ani), comandantul misiunii, Wang Yaping a efectuat, în noaptea de duminică spre luni, o ieșire „extra-vehiculară” de 6,5 ore, a informat agenția spațială responsabilă cu zborurile spațiale locuite (CMSA).

Obiectivul acestei ieșiri a fost acela de a instala noi elemente ale unui braț robotizat extern, pentru a asigura fiabilitatea echipamentului sau pentru a testa costume spațiale de nouă generație.

„Toate sarcinile planificate au fost finalizate cu succes”, a spus CMSA într-un comunicat.

Construirea „Palatului ceresc”

A treia ieșire spațială la bordul Tianhe este prima pentru echipajul Shenzhou-13, care ar trebui să efectueze una, sau chiar încă două, în lunile următoare.

Wang Yaping făcuse deja o primă călătorie în spațiu în 2013, devenind a doua chinezoaică care a realizat această sarcină.

Cunoscută pentru că a dat în timpul șederii ei anterioare o lecție live de fizică pentru 60 de milioane de școlari datorită unui link video, ea va repeta experiența în cadrul misiunii Shenzhou-13, scrie AFP.

Această misiune este a cincea dintre cele 11 (locuite și fără echipaj) care vor fi necesare în total pentru construcția stației spațiale chineze, care ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Numită Tiangong („Palatul ceresc”), va avea dimensiuni similare cu fosta stație sovieto-rusă Mir (1986-2001). Durata sa de viață va fi de cel puțin 10 ani.

 

author avatar
Tudor Borcea
364 afisari

1 COMENTARIU

  1. O reușită pentru cariera ei, bravo lor că nu se lasă și doresc să cucerească spatiul extraterestru! Era momentul sa intre si China puternic in domeniul extraterestru, cu cat sunt mai multi investitori , cu atat mai scade pretul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger