AcasăȘTIRI EXTERNE„Armonia celestă”. China se instalează în spațiu. Primul modul al stației spațiale...

„Armonia celestă”. China se instalează în spațiu. Primul modul al stației spațiale chineze

„Armonia celestă”. China se instalează în spațiu. Primul modul al stației spațiale chineze/ Foto: Facebook

Stația Spațială Internațională (ISS) nu va mai fi în curând singura care va orbita la câteva sute de kilometri distanță de capetele noastre. China a procedat, joi, la lansarea primului dintre cele trei elemente ale viitoarei sale stații spațiale, numită „CSS”.

Un proiect ambițios pentru Beijing, care ar trebui să îi permită în cele din urmă să aibă astronauți în permanență în spațiu.

Modulul central Tianhe („Armonia Celestă”), viitoarea „casă” a astronauților, a fost propulsat de o rachetă „Marșul cel Lung 5B” de la centrul de lansare din Wenchang, pe insula Hainan (sud), potrivit presei de stat.

Liderul de la Beijing, Xi Jinping, le-a adresat, printr-o telegramă, „căldurosele sale felicitări” echipelor tehnice, stația spațială fiind un „proiect major pentru a face din China o putere a științei, tehnologiei și a spațiului”.

Stația spațială „va fi un pas major înainte pentru capacitățile chineze în materie de zboruri spațiale locuite”, a declarat pentru AFP Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite. „Aceasta ar trebui să le permită să aibă o prezență umană permanentă în spațiu și, prin urmare, să crească semnificativ experiența astronauților lor”.

Tiangong sau Palatul Ceresc

Denumită în engleză Chinese Space Station (CSS) și în chineză „Tiangong” („Palatul Ceresc”), stația va evolua pe orbita terestră joasă (între 340 și 450 km altitudine).

Asemănător vechii stații ruso-sovietice „Mir” (1986-2001), durata de viață așteptată va fi de zece până la cincisprezece ani.

„Va servi drept bază pentru operațiuni la scară mai mare: misiuni locuite către Lună, turism spațial, știință spațială sau chiar aplicații concrete pentru oameni”, notează Chen Lan, analist al site-ului GoTaikonauts.com, specializat în programul spațial chinez.

De trei ori mai mică decât ISS

Când va fi terminată, CSS ar trebui să cântărească aproape 100 de tone. Pentru comparație, va fi de aproximativ trei ori mai mică (ca dimensiune) decât Stația Spațială Internațională (ISS).

Cu o lungime de 16,6 metri și un diametru de 4,2 metri, modulul „Tianhe” lansat joi va fi elementul central al viitoarei stații și va fi, de asemenea, postul său de control.

Pentru a finaliza construcția CSS, China ar trebui să lanseze aproximativ zece misiuni până la sfârșitul anului 2022, unele locuite, pentru a transporta și asambla celelalte două module. Nu a fost lansat încă nici un calendar precis.

Cu toate acestea, următorii pași ar fi: o rachetă-cargou, „Tianzhou-2”, ar trebui să fie lansată și să se amareze la „Tianhe”, a priori în luna mai. Apoi, misiunea locuită „Shenzhou 12” urmează să ia astronauți la bordul acestui CSS în aflată în construcție, în iunie.

Cu CSS și ISS gestionată de agenția spațială americană (NASA), vor exista, prin urmare, două stații pe orbită în jurul Pământului.

„Din punct de vedere politic, acest lucru simbolizează întărirea concurenței dintre Statele Unite și China”, notează Chen Lan.

Datorită dimensiunii sale și a cooperării sale internaționale limitate pentru moment, stația chineză nu are totuși mijloacele de a fi un concurent al ISS, „care este în general mai matură și mai eficientă”, estimează Jonathan McDowell, scrie France 24.

Rusia și Pakistanul, probabil primii parteneri

Beijingul a declarat că este deschis colaborărilor cu străinătatea. Oamenii de știință chinezi și ONU au selectat astfel experimente ale cercetătorilor străini, care vor fi realizate în viitorul CSS.

„Acești vizitatori vor efectua experimente, dar vor fi mai mult turiști decât parteneri în funcționarea stației, spre deosebire, de exemplu, de rolul mai activ pe care îl au astronauții japonezi și europeni în ISS”, explică Jonathan McDowell.

„Rusia și Pakistanul vor fi cel mai probabil primii parteneri și ar putea fi urmați de Agenția Spațială Europeană (ESA)”, dar această ultimă colaborare este „foarte incertă”, deoarece „climatul politic s-a schimbat foarte mult”, notează Chen Lan,cu referire la tensiunile din provincia chineză Xinjiang și din Hong Kong.

Nici o șansă de a vedea însă un astronaut american pe CSS: o lege americană interzice NASA orice legătură cu China.

Gigantul asiatic investește miliarde în programul său spațial de câteva decenii pentru a-i ajunge din urmă pe europeni, ruși și americani.

 

author avatar
Tudor Borcea
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger