AcasăȘTIRI EXTERNEArmele Occidentului ajung pe dark net. O javelină se vinde cu zeci...

Armele Occidentului ajung pe dark net. O javelină se vinde cu zeci de mii de dolari. Avertismentul Interpolului!

Armele Occidentului ajung pe dark net. O javelină se vinde cu zeci de mii de dolari. Avertismentul Interpolului!

Armele trimise în Ucraina după invazia Rusiei, în luna februarie, vor ajunge pe piața neagră și în mâinile criminalilor, a spus șeful Interpolului. Ucrainenii vând deja javelinele pe dark web, potrivit unor rapoarte!

Însuși șefii Forțelor Armate ale Ucrainei revând echipamentele militare și armele furnizate de țările occidentale.

Sute de dolari pentru o armă semiautomată

Există suspiciuni că ucrainenii fac comerț cu clienți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

De exemplu, o armă semiautomată se vinde pe darkweb cu 500$, dar prețurile pot urca, în funcție de echipament și tipul armei, până la mii de dolari. Mai scumpe sunt armele antitanc Javelin, mult cerute de ucraineni. Pe piața neagră, acestea se vând și cu 30.000 de dolari.

Șeful Interpolului, avertisment cu privire la armele ajunse în Ucraina

Jürgen Stock spune că odată cu încheierea conflictului, un val de arme și arme grele va inunda piața internațională și a îndemnat statele membre Interpol, în special pe cele furnizoare de arme, să coopereze la urmărirea armelor.

„Odată ce armele vor face liniște în Ucraina, armele ilegale vor veni. Știm asta din multe alte teatre de conflict. Criminalii sunt chiar și acum, în timp ce vorbim, se concentrează asupra lor. Grupurile criminale încearcă să exploateze aceste situații haotice și disponibilitatea armelor, chiar și a celor folosite de armată și inclusiv a armelor grele. Acestea vor fi disponibile pe piața criminală și vor crea o provocare.

Nicio țară sau regiune nu poate face față în mod izolat, deoarece aceste grupuri operează la nivel global. Ne putem aștepta la unflux de arme în Europa și nu numai. Ar trebui să fim alarmați și trebuie să ne așteptăm ca aceste arme să fie traficate nu numai către țările vecine, ci și către alte continente”, a spus Stock, potrivit The Guardian.

Urmărirea armelor ar pune capăt comerțului ilegal

El a spus că Interpolul i-a îndemnat pe membri să-și folosească baza de date pentru a ajuta la „urmărirea” armelor.

„Suntem în contact cu țările membre pentru a le încuraja să folosească aceste instrumente. Criminalii sunt interesați de toate tipurile de arme, practic orice arme care pot fi purtate ar putea fi folosite în scopuri criminale.”

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis transporturi de arme militare de ultimă generație în Ucraina de la invazia rusă în urmă cu mai bine de trei luni. Marți, președintele american, Joe Biden, a anunțat că SUA va furniza Kievului sisteme avansate de rachete și muniție.

După ce SUA s-au retras din Afganistan în 2021, după 20 de ani de război, cantități uriașe de echipamente militare adesea extrem de sofisticate au fost lăsate în urmă și au căzut în mâinile talibanilor.

author avatar
Andreea Vlad
1.050 afisari

10 COMENTARII

  1. „Acestea vor fi disponibile pe piața criminală și vor crea o provocare.” Ce „provocare”? La duel? La alergare? Poate vrei să zici „problemă”. „Challenge” nu este „provocare” în primul rând, pune mâna pe dicționar, Andreeo!

  2. La el acasa bideu nu mai vrea arme ls civili si le da la ucraineni sa faca si ei un banut sa le vanda sa faca din europa sora lor !!!

    • BAGA I O LAMAIE IN CUR LUI PUTIN SI SUGE I POWLLA PANA TI VINE ACRU N GURA , IDIOTULE……CHIAR NU VEZI CE SE IN TAMPLA IN JURUL TAU?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger