AcasăȘTIRI EXTERNEArmele hipersonice. SUA recunosc: „Nu suntem la fel de buni ca Rusia...

Armele hipersonice. SUA recunosc: „Nu suntem la fel de buni ca Rusia și China”. Pentagonul, depășit de ambițiile lui Xi Jinping – VIDEO

Armele hipersonice. SUA recunosc: „Nu suntem la fel de buni ca Rusia și China”. Pentagonul, depășit de ambițiile lui Xi Jinping - VIDEO / Foto: printscreen

SUA „nu sunt la fel de avansate” ca China și Rusia în ceea ce privește tehnologia hipersonică, avertizează un general al Forțelor Spațiale americane. În timp ce Pentagonul a impulsionat dezvoltarea de noi rachete hipersonice, armata nu-și va desfășura prima sa rachetă până în 2024.

SUA „trebuie să recupereze foarte repede” pentru a se alinia la capacitatea hipersonică a Beijingului, după ce China a lansat cu succes o rachetă care a înconjurat globul înainte de a lovi o țintă, a avertizat generalul David Thompson, adjunctul operațiunilor speciale ale US Space Force, în timpul intervenției sale la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax.

„Nu suntem la fel de avansați ca chinezii sau rușii”

 

Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă hipersonică (Zirkon) de pe o navă de război în Arctica, săptămâna trecută, subliniind cât de repede cei doi concurenți principali ai Washingtonului sunt determinați să avanseze în această tehnologie, notează Politico.

„Nu suntem la fel de avansați ca chinezii sau rușii în ceea ce privește programele hipersonice”, a declarat generalul Thompson.

Rachetele hipersonice zboară cu o viteză de cel puțin cinci ori mai mare decât cea a sunetului, dar capacitatea lor de a „aluneca” în atmosferă în timp ce își schimbă direcția la o viteză atât de mare le face practic imposibil – cu radarele existente – de urmărit și distrus.

Deși Pentagonul a impulsionat dezvoltarea de noi rachete hipersonice, armata nu este programată să pună în funcțiune prima sa rachetă până în 2024. Marina își propune să își pună propria versiune a unei rachete hipersonice pe un distrugător în 2025 și pe submarinele din clasa Virginia, în 2028.

„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că China își dezvoltă capacități care ar fi privite negativ de aliații și partenerii care gândesc la fel”, a declarat amiralul John Aquilino, șeful Comandamentului SUA pentru Indo-Pacific, în marja evenimentului.

Birocrația, frână în apărarea SUA

US Space Force lucrează pentru „a determina tipul de constelație de sateliți de care avem nevoie” pentru a urmări aceste rachete, a declarat Thompson.  „Este o nouă provocare, dar nu este vorba că nu avem un răspuns la această provocare. Trebuie doar să o înțelegem, să o proiectăm complet”.

Deși nu există un calendar pentru momentul în care acești noi sateliți pot ajunge pe orbită, „ne evoluăm rapid abordarea și calendarul”, a spus Thompson.

Atât Thompson, cât și Aquilino și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care procesul de achiziție, adesea lent, afectează competiția militară de sub mări și din spațiu. „Birocrația pe care am construit-o în apărare și achiziție, nu doar în domeniul spațial, ci și în alte domenii, ne-a încetinit în multe domenii”, a spus Thompson.

Președintele chinez Xi Jinping a expus public un plan pentru ca armata sa să atingă paritatea cu Statele Unite până în 2027 și să devină principala putere globală până în 2050, ceea ce face ca dezvoltarea rapidă de noi arme de către Beijing să nu fie surprinzătoare, a spus Aquilino.

„Ar trebui să ne așteptăm ca astfel de capacități să apară și cred că răspunsul este că sistemul nostru trebuie să fie capabil să răspundă mult mai rapid”, a spus el.

Cu toate acestea, există progrese la Pentagon. Luna trecută, armata a testat cu succes un motor de rachetă menit să lanseze corpul de planare hipersonic în atmosferă. Iar vineri, Agenția de apărare antirachetă a atribuit contracte companiilor Raytheon, Lockheed Martin și Northrop Grumman în cadrul unui concurs pentru dezvoltarea unui nou interceptor hipersonic cu fază de planare care va fi capabil să distrugă o rachetă hipersonică care se apropie.

author avatar
Tudor Borcea