AcasăȘTIRI EXTERNE„Armele fantomă”, o amenințare pentru Europa?

„Armele fantomă”, o amenințare pentru Europa?

Promisiunea președintelui american Joe Biden de a lua măsuri drastice împotriva „ghost guns” fără licență a reaprins atenția asupra armelor de foc care pot fi asamblate acasă din piese individuale, kituri sau cu ajutorul imprimantelor 3D.

În Europa, unde legile de control al armelor de foc sunt mult mai stricte decât în Statele Unite, amenințarea reprezentată de armele fără licență este, de asemenea, un motiv de îngrijorare.

Experții în combaterea terorismului spun că ar trebui luate mai multe măsuri pentru a limita răspândirea acestora, iar incidentele violente din ultimii ani sugerează că aceste arme sunt deosebit de atractive pentru extremiștii de extremă dreaptă.

În octombrie 2019, în orașul german Halle, un tânăr neonazist care mânuia arme de foc artizanale a încercat să ia cu asalt o sinagogă în timpul sărbătorii evreiești de Yom Kippur. Nu a reușit să intre, dar a ucis doi trecători și a rănit alți doi. Unele dintre armele pe care le avea erau un amestec de oțel, aluminiu, lemn și componente imprimate 3D.

Europenii au nevoie de un permis și de o evaluare psihologică înainte de a li se permite să dețină o armă, și asta numai dacă pot oferi o justificare rezonabilă a motivelor pentru care cumpără una.

Dar imprimarea 3D a schimbat totul. Pasionații de arme de foc au acum nevoie doar de acces la internet și de mai puțin de 100 de euro pentru a construi o armă din plastic ilegală și capabilă să treacă neobservată printr-un detector de metale.

„Crearea de arme printate 3D este un fenomen destul de nou. Iar acest lucru are legătură cu faptul că tehnologia s-a democratizat în ultimii 15 ani”, a declarat Yannick Veilleux-Lepage, profesor asistent care se ocupă de terorism și violență politică la Universitatea Leiden din Olanda, citat de Euronews.

În anii 1980, imprimarea 3D era disponibilă doar pentru persoanele care lucrau în anumite industrii sau pentru cercetătorii din universități. Însă, între începutul anilor 2000 și 2010, costul tehnologiei  a scăzut și producția a fost extinsă, ceea ce a dus la o explozie a imprimării 3D la domiciliu.

Veilleux-Lepage estimează că ar dura doar 20 până la 30 de ore pentru a realiza un Liberator, primul model din lume de armă de mână imprimabilă 3D, al cărui plan a fost lansat de un tânăr activist american pentru drepturile armelor în 2013.

Imprimarea 3D a armelor de foc de către persoane fizice este ilegală în toată Europa.

În teorie, armele pot fi imprimate 3D și fabricate doar de dealeri autorizați și sunt supuse unor restricții, cum ar fi autorizarea înainte de achiziție privată.

Într-un raport din 2021 către Parlamentul și Consiniul UE, Comisia Europeană a identificat cea mai periculoasă amenințare ca fiind fabricarea „așa-numitelor arme hibride de imprimare 3D, care se bazează atât pe piese tipărite 3D, cât și pe componente ușor disponibile care sunt nereglementate la nivel mondial, cum ar fi tuburi de oțel, bare metalice și arcuri”.

Veilleux-Lepage se așteaptă să vadă o creștere a producției și utilizării armelor imprimate 3D în Europa „doar pentru că acea tehnologie este mai ușor de accesat acum”.

EUROPOL a avertizat că progresul tehnologic ar face imprimarea 3D disponibilă pentru mai mulți oameni și că acest lucru ar putea stimula producția și comerțul ilicit de arme de foc pe continent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
787 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa le dea arme multe la americani civili sa se omoare intre ei selectia naturala in aceasta hasna de societate depravata si degenerata

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger