AcasăȘTIRI EXTERNEArme și elicoptere americane Black Hawk, pe mâinile talibanilor. Presa îl tăvălește...

Arme și elicoptere americane Black Hawk, pe mâinile talibanilor. Presa îl tăvălește pe Biden: „Joke” Biden

Arme și elicoptere americane Black Hawk, pe mâinile talibanilor. Presa îl tăvălește pe Biden: „Joke” Biden

O „cantitate substanțială” de echipament militar american este acum în mâinile talibanilor, a recunoscut marți, 17 august, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan. 

„O cantitate mare de arme a căzut în mâinile talibanilor și, evident, nu avem impresia că o să ni le înapoieze de bunăvoie”, a declarat Sullivan, la o conferință de presă la Casa Albă, ca răspuns la o întrebare despre echipamentele militare americane din Afganistan.

Cadouri pentru islamiști

Talibanii au difuzat în urmă cu două zile un video în care defilau în jurul unor elicoptere americane Black Hawk al armatei afgane, pe aeroportul Kandahar (sud).

„Aceste elicoptere Black Hawk nu au fost date talibanilor, au fost date forțelor afgane” şi asta la cererea preşedintelui Ashraf Ghani”, a precizat Jake Sullivan, scrie AFP.

El a subliniat că preşedintele american Joe Biden „a făcut alegerea” de a răspunde acestei cereri, fiind în acelaşi timp conştient de riscul ca aceste aparate să cadă în mâinile talibanilor.

„Dezastru”, „un președinte în defensivă”

După discursul său în care a justificat retragerea trupelor americane din Afganistan, președintele Joe Biden a fost din nou atacat virulent de presa americană -a doua șarjă de critici după cucerirea-fulger a capitalei afgane, Kabul, de către talibani.

Practic toată mass-media americană, inclusiv cea care i-a salutat alegerea la Casa Albă, a vorbit despre un „dezastru” (CNN), o „apărare provocatoare” (Boston Globe), sau despre un „președinte în defensivă” (Washington Post), scrie Le Monde.

„Gafe”, „Spectacol catastrofal”, „Președintele nu și-a asumat răspunderea”

În editorialul său, Washington Post revine la diferitele „gafe” ale președintelui american, denunțând o plecare „neglijentă” a forțelor americane, care a dus la dezastrul de pe aeroportul din Kabul, unde mai multe persoane au murit în timp ce încercând să se agațe de avioanele militare la decolare. „Retragerea nu ar fi trebuit să degenereze într-un spectacol catastrofal” , scrie ziarul liberal, potrivit căruia „președintele ar fi putut asculta numeroasele opinii ale consilierilor săi”.

„Joe Biden a petrecut mult mai mult timp apărându-și decizia de a părăsi Afganistanul decât să revină asupra modului haotic în care a avut loc această plecare” , continuă cotidianul.

Pe aceeași linie, Los Angeles Time deplânge faptul că președintele „nu și-a asumat responsabilitățile” , în fața acestei retrageri dezastruoase a trupelor americane.

„Puțini președinți americani și-au văzut gafele confirmate într-un mod atât de spectaculos, în timp real, precum Joe Biden în Afganistan”, comentează USA Today.

„O bătălie politică care abia a început”

Unele mass-media au revenit, de asemenea, la repercusiunile politice ale discursului lui Biden. În timp ce el persistă în apărarea retragerii trupelor americane, opoziția republicană a profitat de o ocazie de aur pentru a-l critica.

„Republicanii, care încearcă să câștige ambele camere ale Congresului la alegerile de anul viitor, văd ocazia perfecta de a-l ataca pe Biden pe un subiect în care în mod tradițional a fost foarte puternic – politica externă”, scrie Washington Post. Cel mai mare ziar din Washington DC percepe acest conflict ca „primele contururi ale unei lupte politice , care abia a început, în timp ce războiul din Afganistan se încheie”.

„Corpuri care cad din cer și o Americă umilită”

Discursul președintelui Statelor Unite a fost criticat și în Marea Britanie, unde Daily Telegraph a titrat „Biden apără fuga Americii”. Între timp, tabloidul The Sun postează o fotografie a lui Biden la o masă de ședință, cu jocul de cuvinte „Joke Biden” (gluma Biden), însoțit de un subtitlu: „ Prez’surprised’by rout”.

În timp ce Daily Mail scrie că războiul împotriva terorismului s-a încheiat așa cum a început: „corpuri care cad din cer și o Americă umilită”.

author avatar
Tudor Borcea
636 afisari

2 COMENTARII

  1. E bine cu hotul (si de voturi) pe nume Sleepy Senile Joe Biden, maaaaa! Nu, ma, Borcea! Si cu Kamala, sinistra Pelosi ş.a. E awesome, breeeee! Apropósito, Killary Clinton ce-o mai face? Tot in libertate, tot in libertate? La fel ca ai nostri criminali dâmbovițeni, hotărâtori de vieți de români, nu? Frumos! Cand mai ai, pe deasupra, si o presa plina de ziarici sclaveți şi imbecili, adică plină de căcat, viitorul suna bine, ce iti poti dori mai mult?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger